2009-01-16 20:06:05• hírek • Vegyireakcio.hu

Biztonságosabb játékok

Az Európai Parlament elfogadta a játékok biztonságáról szóló rendeletet. Bár a jogszabály lényegesen szigorúbb, mint a korábbi 1988-as irányelv, számos egészségvédelemmel foglalkozó szervezet elégtelennek tartja az előírásokat a gyermekek hatékony védelméhez.

Fontos előrelépés az új szabályozásban hogy megfordították a felelőséget, azaz mint a vegyi anyagokról szóló általános szabályozásban (REACH), itt is a gyártónak kell garantálnia a játék biztonságát. Sajnos az ipar nyomására megszavazták, hogy a vizsgálatokat nem független laboratóriumokban, hanem a cégek privát laborjaiban lehet végezni.


Szűkült a játékokban felhasználható allergén anyagok (jellemzően illatosítók) felhasználásának lehetősége. A képviselők, bár szigorították a rákkeltő, mutagén vagy reprotoxikus összetevők felhasználását, kivételes esetekben ezek továbbra is a termékekben maradhatnak. A nehézfémek felhasználását szintén korlátozták.
A gyermekek fejlődését nagymértékben hormonok irányítják, ezért különösen veszélyes, hogy pont a játékokban nem tiltják kellő szigorral a hormonrendszer működését károsan befolyásoló, nehezen lebomló, a gyermekek szervezetében évekig megmaradó anyagokat.

A tervezetet - viszonylagos gyengesége miatt - nem szavazták meg a zöldek az EP-ben. Az európai fogyasztóvédelmi civil szervezet (BEUC) képviselője, Monique Goyens is azt mondta, hogy a jogszabály alakulása inkább tükrözi a játékgyártók, mint a gyermekek érdekeit és a hiányosságok miatt mielőbb szükséges a rendelet előírásainak felülvizsgálata.

Talán nem véletlen, hogy az új előírásokat - néhány fenntartás mellett - a játékgyártók szövetsége (Toy Industries of Europe, TOI) értékelte a legkedvezőbben.

gyerekjátékok, biztonságosabban

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: