2016-11-17 10:53:06• hírek • Szatmar.ro

Magyar: célunk a családi gazdaságok támogatása

Az RMDSZ országos programjában előkelő helyen szerepel a vidékfejlesztés, Szatmár megyére pedig különösen igaz ez, hiszen Magyar Lóránd képviselőjelölt a szakterület egyik legsikeresebb helyi szakembere, aki az elmúlt tíz évben a Szatmár Megyei Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési ügynökségnél dolgozott, előbb mint referens, később mint osztályvezető.

Egyebek mellett az ő közreműködésével sikerült megvalósítani két EU-s beruházást Aranyosmeggyes községben is. Ezeket látogatta meg parlamenti képviselőjelöltként a napokban. A jelölt és a befektetők egyaránt egyetértettek abban, hogy az európai pénzek lehívásának módját egyszerűsíteni kell, Magyar pedig hatékonyan részt vehet majd ennek kivitelezésében.

Az apai tó partján 2015 májusától működik a Brise panzió, ami EU-s támogatásból épült. Oláh Szabolcs a létesítmény tulajdonosa, közel hetvenezer eurós támogatást kapott, ebből pedig sikerült egy korszerű turisztikai egységet létrehozni. "Elégedett vagyok a panzió működésével, az elmúlt másfél évben a vendégeinknek mintegy 70 százaléka külföldről, elsősorban Lengyelországból, illetve Magyarországról érkezett. Sőt, már visszajáró klienseink is vannak. Ugyanakkor folyamatosan nagyon sokat kell dolgoznunk annak érdekében, hogy megtartsuk és emelni tudjuk a létesítmény színvonalát"- vallja a vállalkozásáról Oláh Szabolcs. A fejlesztési tervek között egy strand kialakítása a legfontosabb, ennek érdekében pedig jövőre újabb EU-s finanszírozásra nyújt be dokumentációt.

Ugyancsak EU-s támogatásból épül egy brikett gyár Józsefházán. A brikett egy korszerű, környezetbarát fűtőanyag, melyet préselés útján szalmából állítanak elő. "A gyár most épül, terveink szerint pár héten belül beüzemeljük a gépeket és kezdődhet a termelés"- mondta Gázsa Zsolt vállalkozó, a gyár tulajdonosa. Az alternatív fűtőanyagokra egyre nagyobb az igény, és a pályázati kiíráshoz is jól illeszkedik az elképzelés. A befektetésre mintegy hetvenezer eurós támogatást hívott le a vállalkozó.

"Célunk 50 ezer euróval és három éves adómentességgel támogatni a családi gazdaságokat. Ennek következtében nagyon sok új mezőgazdasági vállalkozás jöhetne létre, ami munkahelyeket teremtene a falvakban. Ezt szeretném majd indítványozni a parlamentben is. Az eddigi munkám során rengeteg alkalommal szembesültem a kiírások bonyolultságával, éppen ezért azt szeretném elérni, hogy egy projekt levezetése sokkal egyszerűbb és átláthatóbb legyen. Úgy vélem, ezt leginkább az tudja majd megvalósítani, aki a gyakorlati munka során is szembesült ezekkel a problémákkal, és nem csak a híresztelések alapján beszél, azt követően pedig dobálózik a nagy szavakkal"- nyilatkozta vidékfejlesztési elképzeléseiről Magyar.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: