2019-03-14 11:47:22• hírek • Bede Emőke

Biztonsági öv – felesleges hóbort vagy valóban hasznos?

Az EU más országaihoz hasonlóan Románia, s így Szatmárnémeti is részt vesz a TISPOL Seatbelt nevű akcióban, melynek során a rendőri erők a közlekedésbiztonsági helyzet javítása és közlekedők biztonságának szavatolása érdekében fokozottan ellenőrzik a passzív biztonsági eszközök használatát.

A biztonsági övet éppen ebbe a kategóriába, a passzív biztonsági eszközök közé soroljuk, melynek értelmében jelentősége nem a baleset elkerülhetőségében, hanem a már bekövetkezett baleset következményeinek a csökkentésében mutatkozik meg. Bár magától értetődőnek kellene lennie, hogy az övet be kell kapcsolni autóba szálláskor, hogy érzékeltessük, mennyire fontos a használata, jöjjön néhány számadat.


Az ezzel kapcsolatban készített tanulmányok szerint a biztonsági övet használók közül 50-60 százalékkal kevesebben sérültek meg a közlekedési balesetek során, mint az övet nem használók. A Román Rendőrség honlapján elérhető tájékoztató szerint egy 50 km/h-val történő ütközés során egy 80 kilogrammos személyre kb. 2 tonnás erő hat, egy 25 kilós gyermeket pedig egy 500 kilogrammos erejű ütés is érhet. A hátsó ülésen utazókra egy ilyen ütés nagyon veszélyes lehet: amennyiben nincs bekötve, a középen utazó személy akár a szélvédőn is kizuhanhat. Esetükben akár 75 százalékkal is csökkenti a halálos sérülés esélyét a biztonsági öv, az elöl utazók pedig 50 százalékkal kisebb eséllyel szereznek fatális sérülést - közölte a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség sajtóosztálya. Ezzel kapcsolatban a Román Rendőrség összegyűjtött néhány olyan tévhitet, melyeket néhány autós máig igaznak vél.



1. A biztonsági öv zavarja a bekötött utasokat: a legtöbb autóban már lehet szabályozni az öv magasságát, és be lehet úgy állítani, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozza az utasoknak. Saját biztonságunk érdekében érdemes kicsit toleránsabbnak lenni.


2. Csak a lúzerek kötik be magukat: a rendőrség szerint sok sofőr a biztonsági öv használatát a pancser sofőrökhöz köti. Ebből kifolyólag gyakran úgy cselezik ki az autó erre vonatkozó figyelmeztető rendszerét, hogy becsatolják az övet, de nem kötik be magukat vele, hanem a hátuk mögött elvezetik. A hatóság számukra egyértelmű üzenetet fogalmazott meg: a „pancserek” sokkal nagyobb valószínűséggel élik túl a baleseteket, mint az övet „gáznak” tartó vagányok.


3. A hátsó ülésen nem kell bekötni az övet: a hatóság adatai szerint azon utasok száma, akik a hátsó ülésen is becsatolják magukat, túlzás nélkül nevezhető nevetségesnek. Azok a sofőrök, akik mindezt megengedik, tudatában kell legyenek annak, hogy utastársaikat nagy veszélynek teszik ki ezáltal. Egy súlyos baleset - mint már fentebb kifejtettük - akár fatális kimenetelű is lehet számukra.


4. A városban nem kell használni a biztonsági övet: sokan úgy vélik, hogy mivel a városban csökkentett sebességgel közlekednek (már aki!), nem szükséges bekötni magukat, holott már egy 50 km/h-val történő baleset is súlyos következményekkel járhat.


5. Ha figyelmes sofőr vagy, nem kell biztonsági öv: hiába vagy te figyelmes sofőr, ha a forgalom többi résztvevője nem az.


6. Baleset esetében sokkal nehezebben jut ki a sofőr az összeroncsolódott autóból, ha előzetesen be volt kötve: teljes tévedés, ugyanis az öv használata növeli annak az esélyét, hogy épségben megúszod az ütközést, és súlyosabb sérülések nélkül szállhass ki a gépkocsiból.


7. Nem kell bekötnöd magad, mert nem mész messzire: a rendőrség szerint ez is hatalmas tévedés, ugyanis a statisztikák szerint a balesetek 30 százaléka a lakhelyünktől számított 15 kilométeren belül történtik.


8. Biztonságosabb, ha nem kötöm be a gyereket, hanem az ölemben fogom: tévedés, ugyanis korántsem tudja az ember olyan erősen fogni gyermekét egy baleset során, mint egy biztonsági öv.

 

9. Nem kell bekötnöm magam, mivel az autómban légzsákok gondoskodnak a biztonságomról: a légzsákok csak az övvel együtt képesek arra, hogy megvédjenek egy baleset esetleges következményeitől. Mi több, ha nem kötöd be magad, akár épp a kirobbanó légzsák okozhat súlyos sérüléseket. Tehát ez az elképzelés sem állja meg a helyét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: