2012-01-16 12:03:41• hírek • Póti Orsolya

Szavalóversennyel zárul a Magyar Kultúra Hete

A Szatmárnémeti Ady Endre Társaság és a Kölcsey Ferenc Főgimnázium január 28-29-én a Magyar Kultúra Hete zárórendezvényeként szervezi meg az iskolások részére kiírt szavalóversenyt.

A vetélkedőre a versmondók három csoportban - A, B, és C csoportokban - jelentkezhetnek két verssel. A IV-VI. osztályosok csoportja, az A. csoport résztvevőitől gyermekverseket várnak a szervezők. Az első fordulóban a szavalók egy verset kell előadjanak Kovács András Ferenc, Páskándi Géza, vagy Jánk Károly versei közül, a második fordulóban pedig egy szabadon választott verset mutathatnak be a magyar irodalom gyermekversei közül. Egy-egy vers előadása nem lehet hosszabb három percnél.

A B. csoport, azaz a VII-IX. osztályos tanulók balladaköltészetünkből válogathatnak. Az első fordulóban egy magyar népballadát mutatnak be, a másodikban pedig egy másik magyar népballadát, vagy műballadát adnak majd elő a diákok. Egy-egy ballada előadása nem lehet hosszabb öt percnél.

A harmadik kategóriában - azaz a C. csoportban - a X.-XII. osztályos diákok „mérkőzhetnek meg" egymással. A szervezők himnuszokat, ódákat, zsoltárokat és rapszódiákat várnak a szavalóktól. A diákok két, a magyar irodalomból kiválasztott költeménnyel jelentkezhetnek a versenyen. Egy-egy vers előadása nyolc percnél hosszabb nem lehet.

A szavalóverseny két szakaszból áll majd. Az első fordulóra előkészített versek előadására szombaton, az elődöntőn kerül sor. A zsűri döntése alapján a legjobb versmondók jutnak a döntőbe, ahol a második fordulóra választott verseiket mondják el. A C csoport szavalói a két szabadon választott vers bármelyikével kezdhetnek.

A rendezvénynek a Szatmárnémeti „Dinu Lipatti" Filharmónia ad otthont. A szavalók január 25-ig jelentkezhetnek a következő e-mail címen: eniko_pataki@yahoo.com

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: