2016-09-30 21:11:27• hírek • MTI

Biztonság kell - pénz nincs rá. És elég rendőr sem

Nagyon tömören és nagyon sarkítva így lehetne összefoglalni az egész román, s ezen belül a szatmári rendőrség helyzetét - a vidéki őrsökön a legrosszabb a helyzet.

Kórós rendőrhiánnyal küzd a Szatmár Megyei Rendőrfelügyelőség is már hosszú évek óta és bár az áprilisban szervezett toborzó-akció nyomán valamelyest enyhült az  állományhiány, messze elmarad a teljes lefedettségtől. Mint azt Vlad Florentin  rendőrparancsnok a Szatmár Megyei Területi Közrendészeti Hatóság (ATOP) ülésén kifejtette: ebben az évben 90 rendőr vonul nyugdíjban az egyébként messze nem teljes létszámmal működő állományból.

„Megint ott vagyunk, ahol a part szakad. Igaz ugyan, az áprilisi toborzóakció nyomán pár héten belül 48 új rendőr érkezik a szatmári rendőrség kötelékébe, de 51 még mindig hiányozni fog, főleg a vidéki őrsökről" - mondta, rámutatva arra is: vidéken nem csak a munkaerőhiány terén vannak komoly gondok, de az őrsök épületei is sok helyen kritikán aluli állapotban vannak, főleg a kisebb településeken - nem egy helyen például az épületben nincs sem mosdó, sem illemhely, csak esetleg az udvar végében falusi árnyékszék. És „természetesen" a rendőrfelügyelőségnek pénze sincs rendbe tenni ezeket.

Az ülésen elhangzott az a javaslat is, hogy a vidéki települések közbiztonságának javítása érdekében kötelezővé kellene tenni, hogy minden településen hozzák létre a helyi rendőrséget - ez azonban a helyi önkormányzatok számára jelent anyagi megterhelést.

„Azokon a településeken, ahol eddig nem szervezték meg a helyi rendőrséget, épp az anyagi okok miatt nem hozták azt létre." -  mutatott rá Florentin. „Én már annak örülnék, ha legalább a közvilágítás működne egész éjjel minden faluban, mert már az egy visszatartó tényező a rosszakaratú emberek számára" - tette még hozzá.

Viszont a közvilágítás sem olcsó mulatság sajnos, summázta az ördögi kört az ATOP-elnök (és egykori polgármester) Véron András. Mint mondta, Tasnád városának közvilágítása átlagosan havi 25 ezer lejbe kerül, ám nem minden település olyan szerencsés, hogy meg tudja engedni magának a borsos villanyszámlát - sok helyen bizonyos időpont (általában éjfél) után egyszerűen lekapcsolják a közvilágítást, mert nincs miből fizessék.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: