2009-10-18 17:11:01• hírek • Ferenczi Noémi

Bizonytalanságban a diákok

A diákok örülnek a tanügyi reformnak, azonban úgy érzik, nem tették meg a szükséges előkészületeket annak bevezetését megelőzően.

Az elmúlt hónapok számos radikális változást hoztak az iskolák számára. Eltörölték az egységes féléviket, az érettségi vizsga is teljesen más rendszer szerint fog történni, mint az elmúlt években és még sorolhatnánk. Az érettségi vizsgák időpontját szinte az utolsó pillanatban változtatta meg Emil Boc ideiglenesen kinevezett miniszter. A pedagógusok és a diákok a „bőrükön tapasztalják" ezeknek a döntéseknek a következményeit. Az új tanügyi törvény okozta újdonságokkal kapcsolatban a Szatmári Magyar Diákszövetség (SZNDT) elnökét, az éppen érettségi előtt álló Igaz Mátét kérdeztük. Szerinte, a diákok pozitívan értékelik a reform egyes részeit, azonban úgy gondolják, hogy nem volt megfelelő képen előkészítve annak bevezetése.

„Szinte minden napos téma közöttünk, hogy mi lesz, hogyan fogunk felkészülni a ránk váró érettségire, vajon milyen újdonságokkal kell még addig szembenéznünk. A diákok nagy része naponta próbálja nyomon követni a már-már követhetetlen s a komikum szintjére süllyedő napi eseményeket. Sajnos, azt kell mondanom, hogy még nevethetnénk is ezeken, ha nem lennénk közvetlen elszenvedői és nem töltenének be meghatározó szerepet a további szakmai fejlődésünkben. A tanügyi törvény a diákok nagy része szerint tartalmaz pozitív változtatásokat. A gond inkább a kivitelezéssel van, vagyis ha megadták volna a módját annak, hogy gondosan bevezessék az új törvény csomagot, akkor igen pozitív változásokat eredményezett volna. Most mindannyian attól félünk, hogy ennek ismételten mi leszünk az elszenvedői.

A folyamatos bizonytalanság sokszor kilátástalanná teszi a helyzetet, így elég nehéz úgy tenni a dolgunkat, hogy majdan nyugodtan állhassunk az érettségi bizottság elé. A diákok körében elterjedt megfogalmazás manapság, hogy „reméljük, legalább az érettségin megtudjuk"- jegyzi meg fanyar mosollyal a diák.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: