2007-06-03 20:31:34• hírek • Kis Csilla

Bizonyított aromaterápia

aromaHa kihasználod az illatok gyógyító erejét, pirulák nélkül is jobban érezheted magad

Nem minden orvosság keserű. Ha kihasználod az illatok gyógyító erejét, pirulák nélkül is jobban érezheted magad a bőrödben.

Az illatok gyakran váratlanul fészkelik bele magukat az orrunkba, és az agyunkban lévő érzelmi centrumra hatva rég elfeledett emlékeket idéznek fel bennünk. Így működik az aromaterápia is, a lelki és egészségügyi problémák illóola0jos kezelése.

Egyre több orvos és természetgyógyász érdeklődik a gyógymód iránt, amelyet ma már sokkal komolyabban alkalmaznak, mint pár éve. Bizonyos olajok hatását különböző tanulmányokkal bizonyították: a zsálya, a teafa, a kakukkfű és a citromfű olaja a heidelbergi egyetem kutatása szerint elpusztítja a légúti megbetegedéseket okozó kórokozókat.

A kieli egyetem neurológusai kimutatták, hogy a borsmentaolaj éppen olyan hatásos fejfájás ellen, mint a paracetamol.

Testi panaszokon az olajok általában bőrön át bejuttatva segítenek, masszázs, bedörzsölés vagy borogatás formájában.
Az illatok viszont az orr nyálkahártyáján keresztül jutnak el az agyba, s ily módon közvetlenül befolyásolják a központi idegrendszert, mely a lelki rezdüléseket is irányítja.

Mire figyeljünk?

Az illatos olajokat csak ritkán használják tisztán, általában úgynevezett bázisolajba (pl. hidegen sajtolt jojoba-, olíva-, makadámia-, szezám-, avokádó- vagy édes mandulaolaj) keverik. Nemcsak ezeknek a bázisolajoknak kell ökológiai gazdaságból származniuk, hanem az illóolajoknak is. Vásárláskor figyelj oda arra, hogy a minőségi, nagy tisztaságú illóolajok természetes anyagokból készülnek (a parfümöt és a „természetazonos” olajokat viszont mesterséges úton állítják elő).

Mindemellett fontos az illóolajok pontos adagolása is. A legtöbb keverék legfeljebb 1%-os (0,5 dl bázisolaj és 10 csepp illóolaj). A bőrt irritáló olajoknál legfeljebb 0,5%-os keverék ajánlott (0,5 dl bázisolaj és 5 csepp illóolaj).

Az aromaterápia művészete mindemellett a különböző illóolajok kiegyensúlyozott kombinációjából áll: egy keveréknek gyakran kellemesebb a bukéja, mint a magában felhasznált olajnak, és a hatóanyagok összjátékának köszönhetően sokkal jobb a hatása. Lássuk, melyek a leggyakrabban használt illatok!

Ánizsmag
Illat:
intenzív, édes.
Hatás: Az ánizsmag (Pimpinella anisum) jókedvre derít, ellazít, segít puffadáskor és gyomor-bélgörcsök esetén.
Felhasználás: 2-3 csepp ámizsmagolaj és 10 ml felmelegített bázisolaj keverékével dörzsöld be a hasadat az óra járásával megegyező irányban.

Bergamott

Illat: friss, gyümölcsös, enyhén édes.
Hatás: A citrusféle (Citrus bergamia) főként a depresszív hangulat és a félelmek ellen hat. Emellett görcsoldó hatású, enyhíti a menstruációs problémákat.
Felhasználás: Egy masszázshoz keverj össze 0,5 dl bázisolajat 6 csepp bergamottal és 4 csepp ánizsolajjal, majd az óra járásával megegyező irányban kend be vele az alhasadat.

Grépfrút
Illat:
vérpezsdítő, keserédes.
Hatás: A grépfrút (Citrus paradisi) növeli az összpontosító képességet. Olaja serkenti a vérellátást, felpörgeti a bőr anyagcseréjét, ezért nagyon jó narancsbőr ellen.
Felhasználás: Adj 0,5 dl bázisolajhoz 6 csepp grépfrút-, 3 csepp rozmaring- és 1 csepp rózsamályva-olajat. Reggel és este dörzsöld be vele a problémás részeket.

Jázmin
Illat:
nehéz, édes, enyhén gyümölcsö.
Hatás: A Jasminum grandiflorum jókedvre derít, oldja a félelmet és növeli a szexuális vágyat.
Felhasználás: Illatlámpába tégy 1 csepp jázminolajhoz 3 csepp benzoét. A partnermasszázshoz keverj össze 0,5 dl bázisolajat 2 csepp jázmin-, 5 csepp grépfrút-, 2 csepp gyömbér- és 1 csepp rozmaringolajat. A keverékkel kenjétek be egymás alhasát.

Levendula

Illat: virágos, meleg, intenzív.
Hatás: A Lavandula angustifoliát sokoldalúan fel lehet használni. Nyugtató, közömbösítő hatású és jó gyulladáscsökkentő.
Felhasználás: Ha pár csepp levendulaolajat teszel egy zsebkendőre, és azt a párnád mellé rakod, jobban fogsz aludni. Kisebb égési sérülésekre cseppents levendulaolajat, és óvatosan oszlasd el.

Muskotályzsálya
Illat:
meleg, fűszeres, enyhén kesernyés.
Hatás: A muskotályzsálya (Salvia sclarea) kiegyensúlyozó hatással van a lélekre, a testben görcsoldó és lazító hatású.
Felhasználás: A görcsös részekre készíts olajat 0,5 dl bázisolajból és 4 csepp muskotályzsálya-, 4 csepp bergamott- és 2 csepp cajeputolajból.

Rozmaring
Illat:
friss, füves.

Hatás: Sok munka és stressz után a Rosmarinus officinalis újra lendületbe hozza a kimerült szervezetet és életre kelti a szellemet.
Felhasználás: Éltető fürdősóhoz tégy 20 dkg tengeri sót 6 csepp rozmaring-, 8 csepp bergamott- és 6 csepp benzoéolajjal együtt egy lekváros üvegbe, jól rázd össze, majd ebből a keverékből tegyél 1 evőkanálnyit a fürdőkádba.

Teafa
Illat:
füves, fűszeres.
Hatás: A teafa (Melaleuca alternifolia) olaját szinte kizárólag testi panaszokra használják. Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, és enyhíti a rovarcsípés okozta viszketést.
Felhasználás: Ezt az olajat tisztán rá lehet kenni a megduzzadt szúnyogcsípésre, fogfájásra is nagyon jó. nana

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: