2018-11-09 13:29:31• hírek • Bede Emőke

Bizonyítékká válhat a fedélzeti kamera felvétele

Nagy bajba kerülhetnek azok, akiket szabálysértés közben kap lencsevégre egy másik autó fedélzeti kamerája – legalábbis egy KRESZ-módosító tervezet szerint, melyet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) terjesztett elő közvitára.

Eddig a hasonló felvételeket nem fogadta el a hatóság bizonyítékként, azonban könnyen megeshet, hogy hamarosan megváltozik a helyzet. A tervezet szerint ugyanis a rendőrség a felvételek alapján akár büntethetne is, ha a képsorok megfelelnek az előírásoknak. Először is a felvételen egyértelműen azonosítható kell legyen az autó (azaz jól kell látszania az autó márkájának, típusának, színének és főként rendszámának), emellett azonban fel kell legyen tüntetve a film rögzítésének időpontja is. A javaslat szerint egy minden szempontból megfelelő felvétellel már be lehet majd sétálni a rendőrségre, ahol a szemtanú feljelentheti a szabálytalankodót.
 

A Mihai Botez által előterjesztett javaslat két hétig közvita tárgya, azaz a képviselő kollégái a következő két hétben kritikákat, észrevételeket fogalmazhatnak meg a KRESZ-módosítással kapcsolatban. Az USR-s képviselő bevallása szerint ezzel arra szeretné bátorítani a közlekedés résztvevőit, hogy ne üljenek tétlenül, ha egy szabálytalanság szemtanúivá válnak.
 

Szatmár megyében egyébként meglepő módon nem a gyorshajtók és az ittas vezetők okozták a legtöbb közúti szerencsétlenséget, hanem a gyalogosok. Az idei év első hat hónapjában regisztrált balesetek közül 19-et a felelőtlen módon, az autók között szlalomozva közlekedő gyalogosok okoztak. A toplista második helyére 18 balesettel a gyorshajtók és a részeg sofőrök közös kategóriája került. 16 olyan baleset is volt az idén, melynek során nem adták meg a gyalogosoknak az elsőbbséget. A körültekintés nélküli irányváltás 9 balesetet okozott, 8 pedig amiatt történt meg, mert a sofőr épp valami mással volt elfoglalva, azaz telefonozott, a rádiót babrálta, stb. A biciklisták számlájára 4 baleset írható, a szekeresekére pedig 2. Végül, de nem utolsósorban volt egy olyan baleset is, melynek során a sofőr figyelmetlenül hajtott fel a vasúti sínekre. Ezek azok az esetek, melyekben a rendőrség eljárást indított, de könnyen elképzelhető, hogy magasabbra kúsznak a számok, ha a fedélzeti kamera felvételei is bizonyító erővel bírnak majd. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: