2012-03-08 12:56:59• hírek • MTI

Bíznak benne, hogy vége lesz az ellenőrzéseknek

Cristian Diaconescu román külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság nyáron megszünteti a román igazságszolgáltatás ellenőrzési mechanizmusát, ami a rendszer működésének figyelemmel kísérésére irányul.

Az Agerpres hírügynökség szerint Cristian Diaconescu, a román diplomácia vezetője Catherine Day-jel, az Európai Bizottság főtitkárával találkozott. A megbeszélés végén a román külügyminiszter kifejtette: elegendő érvek szólnak amellett, hogy az Európai Bizottság júliusi jelentése az utolsó legyen az ellenőrzési mechanizmus keretében.

Brüsszel Románia és Bulgária 2007-es EU-csatlakozása óta kíséri figyelemmel, hogy a két ország milyen lépéseket tesz a korrupció és a szervezett bűnözés visszaszorítása érdekében. Évente egyszer részletes jelentést készít az e téren tapasztalt előrelépésekről és hiányosságokról.

Diaconescu elismerte, hogy az elmúlt öt és fél évben hasznos volt Románia számára az ellenőrzési mechanizmus. Ugyanakkor közölte az Európai Bizottsággal, vegye figyelembe, hogy Románia kiszámítható európai ország lett, amely működőképes intézményi és igazságszolgáltatási rendszerrel rendelkezik. Diaconescu szerint Románia több bizalmat kaphatna az Európai Uniótól, hiszen ő maga is képes már kiküszöbölni az igazságszolgáltatási rendszer sérülékenységeit.

Diaconescu ismét hangsúlyozta, hogy Románia álláspontja szerint az igazságügy figyelemmel kísérését nem kellene összekapcsolni Románia schengeni csatlakozásával. Jelenleg Hollandia ellenzi Bukarest schengeni csatlakozását arra hivatkozva, hogy Romániában igen elterjedt a korrupció.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: