2012-11-26 10:32:22• hírek • Szatmár.ro

Bizalom - Biztonság - Jövő: Új lendület a gazdaságban is

A gazdasági fejlődés első és legfontosabb alapkövetelménye, hogy kiszámítható gazdaságpolitikája legyen országunknak - mondta el Maskulik Csaba szenátorjelölt, utalva az RMDSZ parlamenti választási programjára.

- Gazdasági szakemberként több fontos kérdésre is rávilágított már az elmúlt időszakban, amelyek célja a gazdasági növekedés biztosítása. Hogy látja ezeket viszont az RMDSZ programjában?

- Nem mondok el titkot azzal, hogy a gazdasági fejlődés első és legfontosabb alapkövetelménye, hogy kiszámítható gazdaságpolitikája legyen országunknak. Csak ez teremthet biztonságot, a jövő számára átlátható fejlődési stratégiát. Ha a bérek és a vásárlóerő növekedésének, illetve az adók mértékének alakulása nem átlátható, az egy olyan bizonytalanságot teremt a gazdaságban, amelyet semmilyen nagyberuházó nem tud letisztázni. A parlamenti választásokon induló pártok mindegyike zászlajára tűzte a munkahelyteremtést, a jólét biztosítását vagy épp a nagybefektetők vonzását. Az RMDSZ-en kívül azonban a többiek egy fontos kérdésről, ennek megvalósításának mikéntjéről nem beszélnek csupán.  

- Mire gondol, mik lennének a legfontosabb intézkedések a gazdaság-élénkítés terén?

- Az RMDSZ választási programjában rávilágítunk arra a tényre, hogy a 2003-ban megalkotott Adótörvénykönyv évente legalább tízszer változott. Sok esetben parlamenti vita nélkül került sor erre. Ez olyan kiszámíthatatlanná tette a gazdaságot, amelyben sem tervezni, sem jövőt építeni nem lehet. Először is tehát össze kell hangolni az egymásnak ellentmondó rendelkezéseket, és legalább 2013 első felében véglegesíteni kellene az Adótörvénykönyvet. De ez nemcsak a nagyberuházóknak, hanem főleg a kis- és középvállalkozóknak lenne előnyére. Ha például azt sem tudják a cégvezetők menyi lesz a minimálbér az év végére, milyen jövőképet tudnak festeni az alkalmazottaiknak? Tovább megyek, ha ezt nem kapják meg a munkaadóktól, az alkalmazottaik sem tudják a családjuknak megmondani, mire számítsanak, jut-e idén nyaralásra, ki tudják-e majd fizetni a számlákat minden hónapban.

- Ha már a fizetésről van szó, térjünk ki az adókra is kissé. Milyen változtatások szükségesek ebben a témakörben?

- Bukarestben néha olyan döntéseket hoznak, amelyekkel lehetetlen helyzet elé állítják a helyi döntéshozókat. Nem egyszer történt meg, hogy a helyi adók mértékének növelésére kényszerítették az önkormányzatokat, mint például a PDL-PSD kormányzás idején. Ők megmaradhattak a lakosság szemében kedveseknek, mert a „gonosz" polgármester és helyi tanácsosok emelték meg a közterheket. Ezt a tendenciát meg kell szüntetni, a kevesebb néha több elvét kell alkalmazni. Az RMDSZ a programjában is vallja, hogy a közterheket, a társadalombiztosítási járulékokat csökkenteni kell. Erre két lépéses programot dolgoztunk ki, de ahhoz, hogy ezt megvalósíthassuk ott kell legyünk Bukarestben, be kell kerüljünk a parlamentbe és kormányra kell kerüljünk.  

- Mennyire reális ez a cél? A román pártok mindegyike többször is elmondta, hogy nem kezeli szívesen partnerként a közösségünk képviselőit, az RMDSZ-t.

- Természetes, hogy zavarja őket, hogy akár kormányon, akár ellenzékben van egy közösség, aki a mérleg nyelve tud lenni. Aki biztonságot, valós jövőképet és bizalmat adhat nemcsak saját közösségének, de az országnak is. Mint mondtam, természetes, hogy zavarja őket, hiszen így nehezebb nekik a diverziókeltés, a fontos ügyek háttérbe szorítása. De attól, hogy ez nekik természetese, még nem jelenti azt, hogy ezt el is fogjuk fogadni. Sem én személy szerint, sem érdekképviseleti szervezetünk, de legkevésbé fogadhatja ezt el a közösség akit képviselünk. Szeretnének mások dönteni rólunk, de helyettünk. Ez nem a járható út. Ezt felismerték az emberek is, akiket képviselünk. Erre a megyejárások során többször is rávilágítottak, így ez bizalmat ad. December 9-én pedig számokban is meg kell mutatkoznia ennek. Arra kérünk mindenkit, aki bizalomra, biztonságra, biztos jövőképre vágyik, járuljon az urnákhoz minél nagyobb számban és szavazzon az RMDSZ jelöltjeire.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: