2011-03-01 09:53:09• hírek • MTI

Bizalmi szavazás elé néz a kormány

Várhatóan bizalmi szavazás elé néz a román kormány, amely hétfőn elfogadta és a parlament elé terjesztette a munkatörvény módosított változatát.

Emil Boc miniszterelnök bejelentette, hogy a kabinet rendkívüli eljárással, úgynevezett felelősségvállalással terjesztette a törvényhozó testület elé a jogszabályt, ami azt jelenti, hogy tartalmi vitát nem rendeznek a parlamentben a törvénytervezetről, de az ellenzéknek joga van bizalmatlansági indítványt benyújtani a Boc-kormány ellen.

Az ellenzéki szociáldemokraták és liberálisok már jelezték, hogy élni fognak ezzel a lehetőséggel, így március közepén várhatóan bizalmi szavazást tartanak a román parlamentben a kabinet sorsáról. A bizalmatlansági indítvány elutasítása esetén a jogszabály automatikusan életbe lép, az indítvány esetleges elfogadása viszont azt jelenti, hogy a kabinet megbukik, és a jogszabály is elutasítottnak tekinthető.
Boc elmondta, hogy nem tart az ellenzék bizalmatlansági indítványától, hiszen az általa vezetett kabinet több bizalmi szavazást "túlélt" 2010-ben.

A munkatörvény módosítását a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kérte a román kormánytól azért, hogy tegye rugalmasabbá a munkaerőpiacot. A módosítások értelmében a munkáltatók könnyebben elbocsáthatják a dolgozókat, ugyanakkor a határidős szerződések bevezetésével könnyebb lesz munkaszerződéssel alkalmazni a dolgozókat. Ez utóbbi intézkedéstől a kormány a feketemunka kifehérítését reméli.

A román szakszervezetek nem értenek egyet a módosításokkal, szerintük azok "rabszolgaságba" hajtják a dolgozókat, akik ki lesznek szolgáltatva munkáltatóiknak. A szakszervezetek már hétfőn tüntetéseket szerveztek több romániai városban az új munkatörvénykönyv tervezete ellen.


Emil Boc-ot megint elküldenék
Emil Boc-ot megint elküldenék


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: