2011-03-08 09:56:57• hírek • MTI

Bizalmatlansági indítvány

A kormány elleni bizalmatlansági indítvány benyújtásáról határozott hétfőn a román ellenzéki Szociál-Liberális Szövetség (USL), miután a bukaresti kabinet parlamenti vita nélkül akarja elfogadtatni az új munka törvénykönyvét.

A román Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Konzervatív Párt (PC) alkotta USL nevében Victor Ponta szociáldemokrata pártvezér jelentette be, hogy az ellenzéki szövetség vezetősége véglegesítette a kormány leváltása ellen irányuló bizalmatlansági indítvány szövegét, amelyet várhatóan kedden nyújtanak be a parlamentben.
Ezen a napon vállal ugyanis felelősséget a román kormány az új munka törvénykönyvért, ami azt jelenti, hogy a tervezetről nem tartanak parlamenti vitát, de az ellenzéknek lehetősége van bizalmatlansági indítványt beterjeszteni a kormány ellen. Az indítvány elfogadása a kormány és a törvény megbukásával egyenértékű, elutasítása viszont azt jelenti, hogy a törvényhozói testület által is elfogadottnak tekinthető a jogszabály.

Az Emil Boc román miniszterelnök által vezetett kormány a múlt héten határozott úgy, hogy úgynevezett felelősségvállalással terjeszti a parlament elé a jogszabály-tervezetet, és a kétkamarás román parlament házbizottságai keddre tűzték ki a felelősségvállalás napját, amelyen a kormányfő ismertetni fogja a parlamenttel a jogszabály tartalmát.
A kabinet érvei szerint Románia megígérte nemzetközi hitelezőinek, hogy már tavasszal hatályba lép a román munkaerőpiac rugalmasabbá tételére irányuló új munkatörvénykönyv, normális parlamenti törvényalkotási folyamat révén pedig ez nem lenne lehetséges.


Megint bizalmatlandági indítvánnyal támad az ellenzék
Megint bizalmatlandági indítvánnyal támad az ellenzék


A jogszabályt ellenzik a szakszervezetek, amelyek azt állítják - akárcsak az ellenzéki pártok -, hogy az új törvény elszegényíti a lakosságot, hiszen a dolgozóknak kisebb lesz a kerestük, nőni fog a munkanélküliség, és több cég jut majd csődbe.
A kormányoldal éppen ennek ellenkezőjét hangoztatja, így szerinte a jogszabály lehetőséget teremt új munkahelyek létrehozására azáltal, hogy a munkáltatóknak lehetővé teszik dolgozók meghatározott időre való alkalmazását. Ez a kormányzat reményei szerint a feketemunka méretének csökkentését is előidézi, így megnő a társadalombiztosítással rendelkező dolgozók száma is.

Elemzők nem tartják valószínűnek, hogy a bizalmi szavazáson megbukjon a Boc-kormány.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: