2010-05-21 10:50:05• hírek • MTI

Bizalmatlansági indítvánnyal támadnak

Bizalmatlansági indítvány benyújtását tervezi a román ellenzék az Emil Boc vezette bukaresti kormány ellen, miután a román kormányfő bejelentette, hogy parlamenti vita nélkül fogadtatják el a törvényhozó testülettel a drasztikus megszorításokról szóló törvénytervezetet.

Ez azt jelenti, hogy a kormány "felelősségvállalási" eljárás keretében terjeszti a parlament elé a jogszabály-tervezetet. Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetői csütörtökön megerősítették, hogy élni fognak az alkotmány által biztosított lehetőséggel, és kormánybuktatást célzó bizalmatlansági indítványt terjesztenek a parlament elé.

A román kormány elképzelései szerint már június elsejétől életbe lépnek a megszorító intézkedések, beleértve a közalkalmazottak bérének 25 százalékos csökkentését, valamint a nyugdíjak és a munkanélküli segély 15 százalékos lefaragását.

Az ellenzék a "felelősségvállalási eljárás" kezdetétől számított három napon belül terjeszthet be bizalmatlansági indítványt a kormány ellen, amelyről szavazni fog a törvényhozó testület. Az indítvány elutasítása esetében a jogszabály elfogadottnak tekinthető, az indítvány megszavazása viszont a kormány bukását jelenti.

Traian Basescu államfő csütörtökön ismét megbeszélésre hívta a kormánykoalíciót alkotó pártok vezetőit, és megegyeztek abban, hogy jövő kedden maga Basescu találkozik a kormánypártok törvényhozóival és közreműködésüket kéri a megszorító intézkedések elfogadásában.

Közben a román pénzügyminisztériumban folytatódtak a tárgyalások Emil Boc és a szakszervezetek között. A Realitatea hírtelevízió szerint a csütörtök délutáni tárgyalás is kudarccal végződött, hiszen a kormány tagjai már a megbeszélés előtt leszögezték: nem képezheti alku tárgyát a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak csökkentése. A szakszervezetek május 31-re általános sztrájkot hirdettek a közszférában, amely várhatóan megbénítja az állami hivatalok és intézmények működését.


Az ellenzék bizalmatlansági indítvány benyújtáására készül
Az ellenzék bizalmatlansági indítvány benyújtására készül


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: