2020-07-16 07:51:38• hírek • MTI

Bizalmatlansági indítvánnyal fenyegetőzik a PSD, ha a kormány nem duplázza meg a családi pótlékot

A Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítvány beterjesztését helyezte kilátásba a parlamentben a kormány ellen, amennyiben a kabinet nem hajlandó megkétszerezni a családi pótlékot - közölte szerdán Marcel Ciolacu, a PSD elnöke.

A kétkamarás parlamentben a legnépesebb frakciókkal rendelkező ellenzéki politikai erő azt követően vetette fel ismét a kormánybuktatás lehetőségét, hogy szerdán az alkotmánybíróság elutasította a kormány beadványát, amely a családi pótlék megkétszerezésének halasztását elutasító jogszabály ellen nyújtottak be. A taláros testület megállapította, hogy az a törvény, amellyel a parlament június elején elutasította a kormány sürgősségi kormányrendeletét, amely augusztus 1-jére halasztotta a családi pótlék megkétszerezését, nem ütközik az alaptörvénybe.


Eredetileg a parlament fogadta el decemberben a pótlék megkétszerezéséről szóló törvényt, amelyet Klaus Iohannis elnök januárban ki is hirdetett, de a kormány azonnal elfogadta a halasztást elrendelő sürgősségi rendeletet. Ezt a parlamentnek utólag jogában állt felülbírálni, amit meg is tett június elején, elutasítva a rendeletet, s ezzel a kormányt a pótlék megkétszerezésére kényszerítette. A kabinet szerint nincs pénz erre az intézkedésre, és a szociáldemokraták sem jelölték meg a forrást, ezért fordultak az alkotmánybírósághoz, amely azonban úgy határozott, hogy a parlament június eleji döntése, amellyel immár másodszor megerősítette a pótlék megkétszerezését, nem sérti az alaptörvényt.


A parlament által elfogadott jogszabály szerint a megduplázás után minden 2 és 18 év közötti gyerek után 300 lej családi pótlék járna a jelenlegi 150 lej helyett, a 3 és 18 év közötti fogyatékos gyerekek után pedig 600 lej a jelenlegi 300 helyett.


Ciolacu egy Facebook-bejegyzésben kifejtette, hogy Klaus Iohannis elnöknek és Ludovic Orban miniszterelnöknek már nincs mentsége tovább akadályozni a törvény alkalmazását, ezért ha továbbra is elutasítják a pótlék megkétszerezését, bizalmatlansági indítványt terjesztenek be.


Az Orban-kabinet számára nem csak a családi pótlék megkétszerezése, hanem a nyugdíjak tervezett 40 százalékos emelése is fejtörést okoz, mivel nincs rá fedezet az államháztartásban. Florin Citu pénzügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy maximum 10 százalékos nyugdíjemelést tart lehetségesnek.


A román kormány 6,7 százalékos államháztartási hiányt vállalt idénre, de gazdasági elemzők és nemzetközi pénzintézetek arra figyelmeztettek, hogy a választási kampány hevében a populista intézkedések következtében a deficit akár 10 százalékra is megemelkedhet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: