2020-05-31 16:04:26• hírek • Agerpres

Bizalmatlansági indítvánnyal fenyegeti a PSD a kormányt, ha nem duplázza meg a gyermekpénzt augusztus 1-jétől

Felszólította a Szociáldemokrata Párt (PSD) a Nemzeti Liberális Pártot (PNL), hogy a vonatkozó törvényekben előírtaknak megfelelően duplázza meg a gyermeknevelési pótlék (gyermekpénz) összegét augusztus 1-jétől, szeptember 1-jétől pedig növelje a nyugdíjakat, ellenkező esetben bizalmatlansági indítványt nyújt be az alakulat a kormány ellen.

A PSD szóvivője, Lucian Romaşcanu vasárnapi sajtótájékoztatóján kiemelte, egy nappal a nemzetközi gyermeknap előtt ismét figyelmeztetik az Orban-kormányt, hogy törvény kötelezi a gyermekpénz megkétszerezésére. "Ne lopják el a gyermekek pénzét! Ez egy megszerzett joguk a gyerekeknek, a törvény előírja az összeg megduplázását augusztus 1-jétől, mint ahogyan a nyugdíjak 40 százalékos emelését is szeptember 1-jétől" - fogalmazott. Hozzátette, nem a gyermekek hibája, hogy az "inkompetens" PNL-kormány nem talál sem politikai, sem anyagi erőforrásokat a gyermekpénz megkétszerezésére.


"Folyamatosan azt halljuk, hogy nincs pénz. Ugyanakkor mindannyian tudjuk, hogy hét hónap alatt a PNL-kormány és Cîţu miniszter (Florin Cîţu, a pénzügyi tárca vezetője - szerk. megj.) összesen mintegy 75 milliárd lej hitelt vett fel, azaz majdnem akkora összeget, mint a PSD-kormány három év alatt. Nem mondhatod, hogy nincs pénzed a gyermekpénz megduplázására vagy a nyugdíjak emelésére, miközben ennek a több mint 15 milliárd eurónak nincs világosan megszabott rendeltetése, a pénzügyminisztérium nem magyarázta el, mi történt ezzel a pénzzel" - nyomatékosította.


A PSD szóvivője arról is beszélt, hogy jelen pillanatban több mint 1,9 millió romániai nyugdíjasnak - azaz a járadékban részesülők 40 százalékának - 1000 lejnél kisebb a nyugdíja, ezért nekik szükségük van a 40 százalékos emelésre. Amennyiben a kormány nem emeli a gyermekpénzt és a nyugdíjakat, a PSD bizalmatlansági indítványt nyújt be ellene - szögezte le Romaşcanu. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: