2013-10-17 10:25:29• hírek • MTI

Bírság a hajpántos kislány ügyében

A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) megbírságolta a Kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Iskolacsoport volt igazgatóját és egyik tanárát annak a diáklánynak a panasza nyomán, aki március 15-én román nemzeti színű hajpánttal tiltakozott a vegyes tannyelvű intézményben.

A CNCD szerdai közleménye szerint a diáklánynak a meggyőződése miatt sérült az emberi méltósághoz való joga, amikor az osztályfőnöke elvette tőle a nemzeti színű hajpántot. Az iskola igazgatója pedig a passzív magatartásával diszkriminált. Mindkettőjükre 400 lejes (27 ezer forintos) bírságot rótt ki a hatóság.

Asztalos Csaba, a tanács elnöke az MTI-nek elmondta, az oktatási minisztérium jelentése alapján az ügy előzményeire is tekintettel voltak. Arra például, hogy a román diáklány gesztusa válasz volt a magyar diákoknak a román nemzeti ünnepen tanúsított sértő viselkedésére.

Asztalos Csaba hozzátette, az iskolának a kölcsönös tisztelet szellemiségét kell terjesztenie.  
A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Iskolacsoportban azután alakult ki feszültség a román és a magyar tagozatos diákok között, hogy a magyar nemzeti ünnepen és az azt követő napokban román diákok egy csoportja román nemzeti színű hajpánttal jelent meg az iskolában. Az egyik diáklánytól román nemzetiségű osztályfőnöke elvette a szalagot, amit a román sajtó úgy értelmezett, hogy a székelyföldi iskolában megtiltották a román nemzeti színek viselését.

A román média kiemelt figyelmet szentelt az ügynek, és ennek következtében márciusban Románia megannyi nagyvárosában tartottak - a román diáklány melletti - rokonszenvtüntetéseket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: