2009-08-11 11:03:27• hírek • Szatmar.ro

Bírót vettek a románok

Súlyos büntetést kapott a Román Kézilabda Szövetség két dán bíró megvesztegetéséért.

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) súlyos büntetéssel sújtotta a román szakszövetséget, mert bebizonyosodott, hogy annak két képviselője megpróbálta megvesztegetni a Románia-Montenegró férfi világbajnoki selejtező két dán játékvezetőjét. Martin Gjeding és Mads Hansen akkor jelezték az esetet az európai szövetségnek, amely most hozta meg a döntését: a szövetségi kapitány Aihan Omer és a szövetség akkori alelnöke, Petre Paelu öt éves eltiltást kapott, míg a Román Kézilabda Szövetség (FRH) 27.500 eurós büntetést kénytelen befizetni.

A történet szerint Omer és Paelu Budapestre utaztak, ott fogadták az átszállni készülő bírókat és 30.000 eurót valamint prostituáltakat ajánlottak nekik, amennyiben kedvezően befolyásolják a találkozó kimenetelét.

Az FRH elnöke, Cristian Gatu természetesen folyamatosan tagadta a dolgot, majd az EHF döntéshozatala után fellebbezéssel fenyegetőzött. Csakhogy közben megjelent egy videó, amelyen az Academia Catavencu újságírójának adott interjúban megerősíti, hogy tudott a dologról. Mindezt még májusban!

 

„Tudtam a dologról, de megtiltottam nekik. Saját szakállukra csinálták", mondta Gatu, aki arra a kérdésre is válaszolt, hogy miért tagadta az esetet oly elszántan. „Mit kellett volna tennem? Ha beismerem, bizonyítom bűnösségüket és akkor kizártak volna minket jó néhány évre."

Az eset természetesen megrázta a román kézilabda világát. „Elképesztő! A videóból minden kétséget kizáróan kiderül, hogy az elnök tudott a jelenségről. Azt jelenti, hogy irányítja és elfogadja létezését. Attól a pillanattól kezdve, hogy tudod és elfogadod, részese vagy", nyilatkozta a román kézilabda egyedüli háromszoros világbajnoka, Cornel Otelea.

A történettel kapcsolatban felmerül egy kérdés: honnan volt a szövetségi kapitánynak és az alelnöknek 30.000 eurója, ha a szövetség elnöke nem támogatta őket. Illetve, magánemberként miért költöttek volna ennyi pénzt egy verhető ellenfél elleni bundázásra.

Az is egyértelmű, hogy ha Gatu akkor nem tudta, mit kellett volna tennie, most ez elég nyilvánvaló: beadni a lemondását. Számlájára több minden írható: kezdve a bajnoki pontvadászat kiírásának folyamatos változtatásától egészen a női Román Kupa eléggé meg nem magyarázható és eléggé el nem ítélhető „pihentetéséért", mivel sem a 2007-2008-as, sem pedig a 2008-2009-es idényben nem írták ki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: