2016-04-16 09:55:30• hírek • MTI

Bírósági ítélet az egyfordulós választás mellett

A bukaresti ítélőtábla első fokon elutasította a román liberálisoknak azt a keresetét, amellyel az egyfordulós önkormányzati választásról szóló kormányrendeletet támadták meg.

A román jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) azért kifogásolja az egyfordulós polgármester-választást, mert szerintük nem biztosít megfelelő legitimitást a településvezetőknek. Alacsony részvétel esetén ugyanis egy jelölt a választásra jogosult polgárok kevesebb mint fele plusz egy szavazatával is elnyerheti a városvezetői tisztséget. Emellett azt is nehezményezik, hogy az egyfordulós rendszer a tisztségben levő polgármestereknek kedvez, akik újabb mandátumra pályáznak. Román elemzők szerint ez a jogszabály főleg a szociáldemokratáknak kedvez, akiknek a legtöbb polgármesterük van.

A román jobbközép liberálisok - akik a második legnagyobb politikai erőnek számítanak a bukaresti parlamentben - azt is kérték a bíróságtól, hogy emeljen alkotmányossági kifogást a rendelet ügyében, mert szerintük az egyfordulós választás alkotmányos aggályokat is felvet. Az ítélőtábla ezt a kérésüket is elutasította.

A Mediafax hírügynökség szerint a liberálisok csak bírósági úton akadályozhatják meg, hogy egy fordulóban szervezzék meg az önkormányzati választást, a kormányrendelet ugyanis már hatályban van. A PNL vezetői közölték, hogy fellebbeznek a legfelső bíróságon a pénteken kihirdetett első fokú ítélet ellen.

Június 5-én lesz önkormányzati választás Romániában. Négy évvel ezelőtt - rendszerváltozás óta első alkalommal - szintén egyfordulós volt a megmérettetés.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: