2015-08-28 09:59:16• hírek • Kocsis Zoltán

Bíróság nélkül is visszaigényelhető a regisztrációs díj

Immár bírósági per nélkül is visszaigényelhető a regisztrációs díj/környezetvédelmi illeték, döntött szerdán a bukaresti kormány. A határozatot követően az Adó- és Pénzügyi Hivatalhoz (ANAF) kell fordulnia az autósnak.

Nevezték már környezetvédelmi illetéknek, regisztrációs díjnak, környezetvédelmi adónak és ki tudja még minek. Az elmúlt években az Európai Unió számtalanszor szankcionálta érte Romániát, az autósok pedig bírósági úton több ezer esetben nyerték vissza pénzüket. Most a kormány úgy döntött, a további sok ezer per helyett az autósok fordulhassanak az ANAF-hoz pénzükért.

A kormányrendelet szerint az ANAF-nak 45 nap áll majd rendelkezésére a kérvény elbírálására. Amennyiben az autós elutasító választ kap vagy egyáltalán nem kap választ a törvény megszabta időn belül, akkor 30 napon belül fellebbezhet. Amennyiben erre is negatív választ kap vagy nem kap semmilyen választ a következő 45 napban, akkor bírósághoz fordulhat.

A határozat arról is rendelkezik, hogy a visszaigényelt összeget öt év alatt, évi 20% kifizetésével szolgáltatja vissza az ANAF. Abban az esetben viszont, amennyiben egy járművet, amelynek a környezetvédelmi díját visszaigényelték, eladnak, akkor a vásárlónak ki kell fizetnie a környezetvédelmi bélyeget. Ez ugyanis továbbra is érvényben van!

„Mindez azt bizonyítja, hogy a kezdetektől fogva igazunk volt", jelentette ki megkeresésünkre Seletye Dávid, a Román Autóklub (ACR) szatmári fiókjának vezetője. Más kérdés, hogy a jelenleg érvényben lévő környezetvédelmi bélyeg szerintünk ugyanúgy törvénytelen, ezt igazolja, hogy peres úton ebből is sokat visszaigényeltünk már. Mindent egybevetve meghaladja a félezret a bíróságon sikeresen lezárt visszaigénylési pereink száma", tette hozzá.

Seletye szerint a kormány döntése annyiban mindenképpen pozitív az autósok számára, hogy azok rövidebb úton juthatnak pénzükhöz, hisz legtöbb 120 napon belül választ kell kapniuk.

Mindenesetre a határozat kapcsán az ANAF 45 napos türelmi időt kért az autósoktól, amíg a teljes módszertant ki nem dolgozzák a környezetvédelmi és a pénzügyi minisztériummal közösen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: