2009-10-25 14:37:20• hírek • MTI

Bíróság előtt a háborús bűnös

Megkezdődik hétfőn a legsúlyosabb háborús bűnökkel vádolt volt boszniai vezető, Radovan Karadzic elleni eljárás a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszéken, Hágában.

Karadzic a boszniai háború politikai főbűnöse volt, a még mindig bujkáló Ratko Mladic katonai vezetővel és a három éve börtönébe elhunyt Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfővel együtt az 1992 és 1995 közötti összecsapások és mészárlások irányítójaként tartják számon. 

A boszniai háború százezer halottat és 2,2 millió menekültet hagyott maga után. Karadzicot népirtással is vádolják a 10 ezer ember életét kioltó szarajevói ostrom, valamint a 8 ezer srebrenicai muszlim kivégzését is magában foglaló katonai művelet miatt. Emellett gyilkosságok, kínzások, nemi erőszak, lakosság kiüldözése, kényszermunka is szerepel a számláján, ezeket több mint hetven boszniai település, köztük a főváros körzetében követték el.  A 64 éves Karadzicot tavaly júliusban fogták el Belgrádban, 13 évi bujkálás után. 

Az eljárás gyorsításának érdekében az ügyészek már módosították, rövidítették a vádiratot, amely immár csak hetven oldalból áll, és alig tucatnyi településre összpontosít. A per így is várhatóan mintegy három évig tart majd. A vádnak az első lépcsőben 300 munkaóra áll a rendelkezésére, hogy felvonultassa bizonyítékait és tanúit. 

A boszniai szerb vezető mindent elkövetett annak érdekében, hogy húzza a pert. Máig nem ismerte el a törvényszék illetékességét az ügyben, nem nyilatkozott önnön bűnösségéről, és tízhónapos szünetet kért (de nem kapott) annak érdekében, hogy több százezer oldalas váddossziéját áttanulmányozhassa. Védelmét önmaga látja el, de csaknem két tucat jogi tanácsadó segíti. 

Néhány nappal az eljárás előtt Karadzic bejelentette, hogy bojkottálni fogja perének kezdetét. Arra hivatkozott, hogy még nem készült fel a bíróság eljárásra. Amennyiben a vádlott nem jelenik meg, a bírók dönthetnek úgy, hogy kijelölnek egy ügyvédet, aki képviseli, de az is lehet, hogy a per kezdetének elhalasztásáról határoznak. A törvényszék szóvivője Karadzic bejelentése után közleményt adott ki, amelyben kiemelte: egyelőre nincs jele annak, hogy az eljárás ne kezdődne meg a tervek szerint. Radovan Karadzic büntetése életfogytiglani börtön lehet.

Az ENSZ-égisz alatt, ideiglenes jelleggel működő hágai törvényszéken az összesen 161 vádlott közül 120-nak a pere már befejeződött, heten az ítéletre várnak, 14-nek az ügye a fellebbviteli tárgyalásnál tart. Mindössze két vádlott, Mladic és Goran Hadzic, a horvátországi szerbek egykori vezetője van még szabadlábon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: