2014-07-16 16:26:08• hírek • MTI

Biró Rozália válthatja Kelemen Hunort

Biró Rozália, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) belső parlamentjeként működő Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöke válthatja Kelemen Hunort a román miniszterelnök-helyettesi és kulturális miniszteri poszton.

Az RMDSZ nőszervezetének elnöki tisztségét is betöltő nagyváradi szenátor úgy nyilatkozott: Kelemen Hunor őt javasolja utódjául a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) csütörtöki ülésén, és ha a SZÁT elfogadja a javaslatot, kész elvállalni a megtisztelő feladatot.

Biró Rozália az egyeztetések hátteréről is beszámolt a lapnak. Elmondta, hogy korábban Markó Béla szenátort, az RMDSZ korábbi elnökét, volt miniszterelnök-helyettest, majd Borbély László képviselőt, volt területfejlesztési, illetve környezetvédelmi minisztert kérték fel Kelemen utódlására a kormányban, de egyikük sem vállalta a jelölést. Markó Béla a héten maga is megerősítette, hogy nem vállal újabb kormánytisztséget.

Az Evenimentul Zilei című jobboldali lap korábban azt írta, hogy az RMDSZ várhatóan Hegedüs Csilla kulturális államtitkárt jelöli Kelemen Hunor utódjául, ezt azonban a szövetség vezetői cáfolták az RMDSZ-hez közel álló Új Magyar Szónak. Victor Ponta miniszterelnök egy tévéinterjúban annyit mondott erről: jó néven venné, ha Kelemen Hunor egy hölgyet javasolna maga helyett a kormányba.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök hétfőn jelentette be, hogy augusztus 1-jei hatállyal lemond kormányzati tisztségeiről, miután a kormány az RMDSZ-szel szemben lépett be a kisebbségek európai polgári kezdeményezéséről szóló luxemburgi perbe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: