2009-08-07 10:26:27• hírek • MTI

Bírálja a kormányt

Példa nélkül álló hevességgel bírálta Traian Basescu román államfő a bukaresti kormánykoalíciót, amely szerinte lényegtelen politikai csatározásokkal van elfoglalva, az ország számára alapvetően fontos gazdasági feladatok helyett.

Az államfő szerint a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) alkotta koalícióban mindent alárendelnek az év végi államfőválasztásnak, a politikai küzdelemnek.

"Milyen országnak az élére akarnak államfőt választani? Egy olyan ország élére, amelyet eltemettek?" - fakadt ki Basescu a kormánykoalíció ellen, amelynek egyik legfőbb támogatója volt megalakulása pillanatában.

A közszolgálati televízióban elhangzott interjúban Románia első embere úgy vélte, hogy a gazdaság a kisiklás felé tart, ha nem csökkenti a kormány a közkiadásokat. Rámutatott: a két párt megfeledkezett a kormányprogramban vállalt kötelezettségeiről. Amiatt is elégedetlen, hogy a kormány elodázott fontos reformintézkedéseket. Szerinte a kormánykoalíciót megbénítják a politikai csatározások.

Jelenleg Romániában tartózkodik a Nemzeti Valutaalap (IMF) küldöttsége, amely azt ellenőrzi, hogy Románia miként teljesítette a csaknem 20 milliárd euró értékű többoldalú hitelmegállapodásban foglalt kötelezettségeket. Kiderült, hogy Romániát az idén a vártnál sokkal keményebben sújtja a gazdasági válság.

Basescu szerint nevetséges, hogy a gazdasági nehézségek áthidalása helyett a kormánypártok az Elena Udrea demokrata idegenforgalmi miniszter ügyében felállított parlamenti vizsgálóbizottság kapcsán vitáznak. Arra a kérdésre, hogy konkrétan kit bírál, Basescu azt válaszolta, hogy mindkét pártot, hiszen egyformán felelősek a kormányzásért. 

A román sajtóban közben heves találgatás folyik arról, hogy Basescu harcba száll-e egy következő mandátumért, vagy sem az év végi elnökválasztáson. Az államfő jelezte, hogy csak ősszel határoz erről, annak függvényében, hogy az országot és a lakosságot milyen mértékben sújtja a gazdasági válság. Bukaresti megfigyelők már korábban úgy vélték, hogy Basescu bírálatokkal megpróbál majd "elszakadni" a kormánytól, hogy választási esélyeit ne csökkentsék a kabinet gazdasági kudarcai.

A héten felvetődött Emil Boc demokrata pártelnöknek - jelenlegi kormányfőnek - a neve is esetleges "tartalékjelöltként" Basescu helyett, de Boc csütörtökön leszögezte, hogy pártjának csak egy jelöltje van, a jelenlegi államfő.


Basescu minden eddiginél hevesebben kritizálta a kormánykoalíciót
Basescu minden eddiginél hevesebben kritizálta a kormánykoalíciót


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: