2011-06-28 09:48:29• hírek • MTI

Bírál a Romania Libera

Magyar és román politikusokat egyaránt bírál hétfői számában a Romania libera című bukaresti napilap, amelynek publicistája szerint az utóbbi hetekben ismét bebizonyosodott, mily törékenyek a román-magyar kapcsolatok.

A román közéletet több mint húsz éve rendszeresen figyelő és elemző Tom Gallagher brit politológus szerint Erdély a nemzetiségek együttélésének modelljévé vált az elmúlt években, de a feszültségek ismét megjelentek. A szerző példaként említi a kisebbségi diákok számára Románia földrajzának és történelmének oktatási nyelvéről folytatott bukaresti vitát, Románia tervezett területi-közigazgatási átalakítását, amihez - mint írja - hozzáadódnak a budapesti vezető politikusok és a jobbikos képviselők nyilatkozatai, illetve egyes román politikusok állásfoglalásai.

A gyulafehérvári római katolikus teológiai intézet rektorának román fiatalok általi bántalmazását a szerző szerint a térség lakóinak többsége szerencsétlen, de elszigetelt és nem magyarellenes incidensnek tartja. Mint írja, a magyar hatóságok részéről az eddigi legdurvább túlzás Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részéről érkezett. (A szerző nem írja le konkrétan, hogy a magyar politikus mely nyilatkozatára gondol - a tud.)

Gallagher Semjén megnyilatkozását szembeállítja a román külügyminisztérium állásfoglalásaival, amelyek szerinte sokkal visszafogottabbak voltak. Példaként említi a határon túli magyarok kedvezményes honosítása, valamint a brüsszeli székelyföldi iroda megnyitása kapcsán elhangzott reakciókat.

A szerző szerint Orbán Viktor államférfiként sokat veszíthet, ha bebizonyosodik, hogy a magyar kormánynak a határon túli magyarokkal kapcsolatos "nacionalista ízű" politikájának alapját választási megfontolások képezik. Gallagher szerint a Fidesznek meg kellene értenie azt is, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) a bukaresti kormányban való állandó jelenléte csak hasznot hozott a romániai magyarok számára, és konszolidálta a romániai magyarság képviselőinek legitimitását a román politikában, ami húsz évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt.

A szerző elítéli Crin Antonescunak, a román ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének a romániai területi-közigazgatási reform kapcsán tett megnyilatkozását is. Az ellenzéki politikus a lakosságot utcai tüntetésekre buzdította, hogy védjék meg Romániának "felelőtlen emberek általi feldarabolását". Gallagher szerint Erdély kettős nyomása alatt van, egyrészt budapesti, másrészt bukaresti körök részéről. Eddig Erdély lakóinak nyugodt természete őrizte meg a régiót az etnikumok közötti feszültségektől, de ha a nyomás nőni fog, akkor nincs biztosíték arra, hogy ez a nyugalom örökké tartani fog - olvasható a Romania liberában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: