2011-08-31 10:45:25• hírek • MTI

Bioüzemanyag alligátorból

Amerikai kutatók aligátorokat szemelték ki arra, hogy bioüzemanyagot készítsenek, zsírjukból állítólag gazdaságosan lehet hajtóanyagot nyerni.

A szakemberek egyre eredetibb ötletekkel hozakodnak elő az alternatív üzemanyagok előállítását illetően, az algáktól a penészgombákon át mindennemű haszonnövényig számos alapanyagot teszteltek már. Az amerikai Lafayette-ben lévő Louisianai Egyetem kutatói szerint az Egyesült Államokban évente hétezer tonna aligátorzsír kerül a szemétbe az élelmiszer- és a divatágazat melléktermékeként. Különösen Floridában és Louisianában tenyésztik tömegesen a nagytestű hüllőket húsukért és bőrükért.

Kiderítendő, hogy van-e értelme a hulladék hasznosításának, a vegyészek mínusz húsz fokon tárolt krokodilzsírt tanulmányoztak. A tetemekből 40 százalék zsírsavat sikerült kinyerniük, amelynek 70 százaléka hasonlított azokra a növényi zsírokra, amelyekből biodízelt lehet előállítani. A kutatók végül olyan bioüzemanyagot tudtak létrehozni, amely nagyrészt megfelelt a szokásos szabványértékeknek - számoltak be eredményeikről az Industrial and Engineering Chemistry Research című szaklapban a Der Standard internetes kiadásának ismertetése szerint.

A bioüzemanyag egyre inkább a kritikák kereszttüzébe kerül, mivel az energianövények termesztésének terjedésével az élelmiszer-előállításra felhasznált termőterület csökken. Az Egyesült Államok például egyre több szóját használ biodízel előállítására. A kutatók becslése szerint amennyiben az energiaültetvények aránya meghaladja a 35 százalékot, hiány keletkezhet az élelmiszerpiacon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: