2007-10-18 20:59:52• hírek • Kis Csilla

Bioszex

bioszex1A napi bioritmusunk ma már sokkal inkább szociológiai, mint fiziológiai.

Reggel vagy este, nyáron vagy télen, a szexuális vágy az élet minden pillanatában változik. A vágy aztán mindannyiunknak más és más lehet. De hogyan egyeztethetjük össze saját vágyunkat a párunkéval?

„Gyakran előfordul, hogy reggel, ébredéskor, még félálomban érzem, hogy Dani közeledik felém. Nincs ellenemre egy gyöngéd simogatás, de nem vágyom rá, hogy tovább menjünk. Számomra nélkülözhetetlen, hogy teljesen éber legyek, csak akkor ébred föl bennem is a szerelem. Pedig ő akár minden reggel így kezdené a napot, ha nem tudná, hogy nem ez az én szerelmi órám.” Andrea esete nem egyedi, hiszen szexuális vágyuk nincs mindig összhangban kedvesükével. Ezért elsősorban hormonjaink és tudatunk a felelős. A mindennapi rohanás és a biológiai óránk ritmusába nem mindig illeszkedik a szerelmi találka. Pedig csak egy kis megfigyelésre lenne szükségünk, hogy megtanuljuk, a napnak melyik az a pillanata, amikor a legérzékenyebbek, legvágyakozóbbak vagyunk, és semmi sem állhat utunkba, hogy összebújjunk.

Reggel vagy este?

A napi bioritmusunk ma már sokkal inkább szociológiai, mint fiziológiai. Persze a testünknek is van bioritmusa, de környezetünk, társadalmi szerepünk és az elvárások sokkal meghatározóbbak. „Egy fárasztó munkás nap végén, amikor a gyerekekkel megírom a leckét, elkészítem a vacsorát, már nem érzem magam elég nyitottnak, energikusnak és csábítónak a szerelemhez.” – meséli Anna, és valószínűleg nincs egyedül ezzel. A fáradtság és a stressz nem afrodiziákum.

A stressz mindannyiunkra hatással van, csak nem épp egyformán. Van, akit elgyengít, van, akit stimulál. Mesterséges ritmusban élünk, amelyet az ébresztőóra, a munkahelyi beosztás, a közlekedés és a sokszor a televízió diktál. De az is igaz, hogy ha párunkat folyamatosan elutasítjuk, ha sosem akkor van kedvünk a szeretkezéshez, amikor neki, akkor ez a vágy hiányáról árulkodik, tehát árkapcsolatunk alapjaiban van a probléma. A férfiak gyakran hátfájásra, a nők migrénre panaszkodnak. És ezt a vágytalanságot az esetek nagy részében a férfiak  visszafordíthatatlannak érzik, míg a nők csak átmeneti állapotnak tartják.

Mikor bújjunk össze?

A vágy ideje mindenkinél más, de vannak azért támpontok. Sokan a reggeli órákban, álom és ébrenlét között érzik, mások ebéd után (szieszta! az olaszok csak tudják...), vagy a késő délutáni órákban (amikor a szervezet nyugtató szerotonin szintje a legmagasabb), és az esti órákban, amikor az ágy nyugalma, menedéke csábít. Tessék próbálkozni, tapasztalni, és nem kihagyni a gyönyör perceit!

Amikor a hormonok vezetnek

Bioritmusunkat elsősorban az agyunk határozza meg, amely az agyi ritmus szerint (álom/ébrenlét) szerint működik. Az agy hihetetlen összetettsége termetette meg az ember számára az úgynevezett agyi szexualitást, amely fölülemelte a puszta reprodukción, így a szeretkezés egyfajta testi kommunikációvá vált, hiszen érzelmeink, szellemünk irányítják libidónkat. Ez lehet pozitív (szerelmesek vagyunk és kívánjuk a szeretkezést) vagy negatív (a stressz megöli minden vágyunkat), de érzelmeink, lelkiállapotunk mozgat minket.

Lehet, hogy úgy érezzük, zűrzavaros, kapkodó életünk már alig hallja bioritmusunkat, de biztosak lehetünk benne, hogy bizonyos biológiai tényezők mégis hatnak ránk. A nőknél a nemi szervek például ősi bioritmus szerint működnek, ez határozza meg a termékenységet. „Majdnem mindig őrülten megkívánom a barátomat a menstruáció előtti napon. Az az érzésem, mintha a szeretkezés feltöltene energiával.” – mondja a 28 éves Márti. Nem minden nő képes ilyen jól meghatározni kiemelkedő szerelmi éhségének periódusát. És ez nem az ő hibájuk, hiszen van, akinél a peteéréskor nagyobb a vágy, van, akinél a menstruáció előtt, de főleg azért vannak soakn bajban, mert a jelenség akár ciklusonként is változhat.

Mikor bújjunk össze?

Figyeljük meg, hogy mikor vágyunk leginkább a szexre, és tudassuk a párunkkal is. Mi lehetne izgalmasabb, mint a titkait feltáró nő? Fogadjuk el azt is, hogy emberünknek is megvan a maga ritmusa, és van olyan pillanat, amikor nem „azon” jár az esze. Ne féljünk a visszautasítástól, nem baj, ha szép lassan lépegetünk a tanulás útján. Vezessük párunkat, amikor mi vágyakozunk, és engedjük, hogy ő vezessen minket, amikor benne ébred a vágy. nana

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: