2006-11-20 11:10:05• hírek • István Löchli

Kurblis laptop 150-ért

 Olcsó ára ellenére rengeteg technikai újdonsággal rendelkezik a B1.

 Fél éven belül mindenki számára elérhető lesz a 100 dollárosnak elnevezett laptop. Az One Laptop Per Child (OLPC) nevű szervezet bejelentette, hogy elkészült az olcsó laptopok első tíz prototípusa. Ezek még kifejezetten csak tesztelők számára készültek, de továbbiakban 900 példányt dobnak piacra tesztelés szempontjából. A "laptopot minden gyereknek" elképzelés szerint, több millió gyerek juthat olcsó számítógéphez.

A program már nagy sikernek örvend, hiszen rengeteg ország bejelentette, hogy több millió példányt vásárolna az oktatás területére.

Líbia már jelezte vásárlási szándékát és több millió laptopot venne, a szegényebb országok diákjai számára, így Ruandának, Nigernek és Csádnak is.

A legnagyobb problémát a laptop előállítási költségei okozzák, hiszen az előzőleg bejelentett hírekkel ellentétben, nem 100, hanem eddig 150 dollárba kerülne. Az előzetes elképzelések szerint, az előállítási költségek csak 2008-tól fognak 100 dollárra redukálódni. Egyébként olcsósága ellenére rengeteg technikai újdonsággal fog rendelkezni, de kiemelkedő a kurblis energiaellátás, hiszen amennyiben nincs áramforrásunk, egy kurbli segítségével fel lehet tölteni a gép akkumulátorát. Linux operációs rendszer mellett felkerül a laptopokra egy szövegszerkesztő, egy böngésző, egy chatprogram és néhány egyszerűbb játék is.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: