2012-08-02 17:34:21• hírek • Kocsis Zoltán

Biogázzal működő erőmű épül Szatmár megyében

Európa egyik piacvezető cége, a német Biogas Nord Románia egyik legnagyobb, biogázt felhasználó erőművét építi meg Szatmár megyében. A munkálatok a következő hónapokban elkezdődnek, a termelés kapacitása 3 megawatt lesz.

A beruházásról elsőként a HotNews hírügynökség számolt be, ám az erőmű pontos helyét nem jelölte meg. A Biogas Nord vállalat német nyelvű honlapján viszont Kálmánd neve szerepel. Noha Sütő Imre polgármestert nem tudtuk elérni, a polgármesteri hivatal alkalmazottja elismerte: tényleg Kálmánd községben épül majd az erőmű.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban lévő Bielefeldben székelő vállalat 6,6 millió eurós beruházással építi meg Románia egyik legnagyobb ilyen jellegű üzemét. A Biogas Nord a következőkben az üzem tulajdonrészének 30%-át tartja meg. Az erőmű az organikus szemétben képződő gáz elégetésével állít majd elő villanyáramot és hőt. Az előállított villanyáramot az országos hálózathoz csatlakoztatva értékesítik, a felszabaduló hővel pedig egy nagy melegházat fűtenek.

„Románia jelentős potenciállal rendelkezik a bioenergia terén. Egyrészt a sok minőségi alapanyag, másrészt az Európai Unió szubvenciói miatt. Éppen ezért cégünk közép- és hosszútávon is részese szeretne lenni a romániai piacnak", idézi a cég honlapja Alexander Rechtert, az igazgatótanács elnökét.

A honlap kiemeli, hogy az erőmű a BiNOLiquifeed elnevezésű technológiát alkalmazza majd Kálmándon, amely nagyobb termelést, kisebb várakozási időt és kevesebb előállítási költséget eredményez.

A Biogas Nord 2000-ben alakult, azóta közel 350 erőművet épített világszerte, Németország mellett Hollandiában, az Amerikai Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Fehéroroszországban, Írországban, Thaiföldön, Kubában, Spanyolországban, Lengyelországban, Csehországban, Lettországban és Belgiumban. Romániában ez lesz a második befektetése.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: