2012-08-09 11:03:13• hírek • Nagykároly.ro

Bioerőmű épül Kálmándon

Európa egyik piacvezető cége, a német Biogas Nord Románia egyik legnagyobb, biogázt felhasználó erőművét építi Szatmár megyében. A munkálatok a következő hónapokban elkezdődnek, a termelés kapacitása pedig 3 megawatt lesz - adtuk nemrégiben hírül.

A beruházásról egyébként elsőként a HotNews hírügynökség számolt be, ám az erőmű pontos helyét nem jelölte meg. A Biogas Nord vállalat német nyelvű honlapján viszont Kálmánd neve szerepel mint az üzem székhelye.

El is látogattunk a Biogas Nord Camin Rt. székhelyére. A kálmándi Agromec nevű mezőgazdasági társulást üzemelteti a vállalat, s amint megtudtuk, a németországi anyavállalattal közösen fogják üzemeltetni az energiatermelő egységet, melynek termelési kapacitása eléri majd a 3 megawattot. Jelenleg a szükséges engedélyek beszerzése történik, s előreláthatóan egy hónapon belül megkezdődik a tényleges üzemépítés.

Amint hírportálunk érdeklődésére a vállalat illetékesei elmondták, a beruházás lényege a következő: mihelyst beindul az üzemelés, rácsatlakoznak az országos áramhálózatra, s mivel bioenergiát állítanak elő, méghozzá silókukoricából, úgynevezett zöldigazolást kapnak. Ezeket tőzsdén tudják értékesíteni, méghozzá legtöbb 55, legkevesebb 29 eurónyit kaphatnak egy-egy ilyen igazolásért. Ezen felül persze a megtermelt áram árát is megkapják.

A társulás amúgy jelenleg körülbelül 1000 hektár földet kezel. Reményeik szerint bővülni fog ez a terület. Ennek érdekében a többi társuláshoz képest nagyobb jutalékot fizetnek a földtulajdonosoknak. Amint magyarázták, ezt úgy tudják megtenni, hogy elsősorban nem a mezőgazdasági, hanem az energiaiparból igyekszenek nyereséget termelni. A befektetés értéke egyébként közel hétmillió euró. Hogy honnét van valakiknek ekkor tőkéje, megkérdeztük. Elmondták, hogy az önerőn kívül banki hitelhez folyamodtak. Az üzemre, illetve a működtetéshez szükséges beruházásokra nem pályáztak, mivel elmondásuk szerint túlságosan nehézkes, nem kifizetődő ilyesmire támogatást szerezni.

Megtudtuk, hogy amint kész lesz az üzem, rögtön rá lehet kapcsolódni az országos hálózatra. Ennek időpontját jövő év tavaszra tervezik, amint hangoztatták március tájékán már működnie kell a bioáramüzemnek. Hangoztatták: az eljárásnak nincs semmiféle környezetszennyező hatása. Olyannyira természetbarát a rendszer, hogy még a mellékterméket is fel lehet használni, mi több, elmondásuk szerint az kiváló trágyaanyagnak. Kifejtették: a kálmánidak számára ez a beruházás csak jót eredményez. Állításukat azzal igyekeztek alátámasztani, hogy kidomborították: adójukat a helyi önkormányzatnak fizetik (a vállalkozás éves forgalma négy millió euró körül mozoghat majd), a földtulajdonosok ugyanazért a területért többet kapnak, mint eladdig, ráadásul szerintük a földek állaga egy-két éven belül úgy feljavul, hogy akár a petri földekkel is versenyképes lesz.

Kérdésünkre elmondták, hogy a helyhatóság nem támogatja ezt a beruházást, ellenben nem is gátolja azt, s amint az ügyvezetők nyomatékosították már ez jelentős segítség. A beruházás nyilván új munkahelyeket is jelent - jelenleg is mintegy húszan dolgoznak a társulásnál. Magában az üzemben nem kell majd sokaknak dolgozniuk, így előreláthatóan az nem jelent plusz munkahelyeket. Ellenben a cég szándéka az, hogy az üzem által termelt hőt a többi között úgy használják fel, hogy üvegházakat hoznak létre. Nyilván ezekben már jóval többen, akár félszázan is dolgozhatnak idővel.

Bioerőmű épül Kálmánd községben
Mihelyst meglesznek az engedélyek, hozzákezdenek az erőműépítéshez

Bioerőmű épül Kálmánd községben
A silókukoricát összepréselik

Bioerőmű épül Kálmánd községben
Befedve tárolják a tavalyi termést

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: