2012-03-18 13:05:59• hírek • Pogár Demeter/MTI

Bin Laden meg akarta gyilkoltatni Obamát

Meg akarta gyilkoltatni Barack Obama amerikai elnököt Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet vezetője, aki úgy gondolta, hogy az Egyesült Államok káoszba süllyed, ha a "felkészületlen" Joe Biden alelnök veszi át az amerikai haderő főparancsnokságát  - közölte internetes kiadásában a The Washington Post.

Az amerikai lap az értesülést a bin Laden utolsó, abbotabádi rejtekhelyén talált dokumentumokra alapozza, amelyek tartalmát - legalábbis annak azt a részét, amelyet feloldottak a titkosítás alól - az amerikai kormány a következő hónapokban szándékozik nyilvánosság elé tárni.

Bin Laden egyik üzenetében arra utasította a terrorhálózat egyik vezetőjét, hogy szervezzen meg egy támadást az elnöki különrepülőgép, az Air Force One ellen. Egy ilyen akció az amerikai hírszerzés véleménye szerint jócskán meghaladta a megtizedelt al-Kaida erejét.

A terroristavezér ugyancsak kulcsfontosságú célpontnak tekintette David Petraeus tábornokot, az Afganisztánban harcoló amerikai erők volt parancsnokát is (aki jelenleg a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA igazgatója).

Bin Laden "a hitetlenség fejének" nevezte Obamát, akinek kiiktatásával az a Biden kerülne hatalomra, aki az al-Kaida főnöke szerint "tökéletesen felkészületlen a posztra, és válságba fogja vezetni az Egyesült Államokat". Úgy vélekedett, hogy Petraeus meggyilkolása "megváltoztatná a háború menetét".

Arról, hogy a terroristavezér meg akarta gyilkoltatni Obamát, már nem sokkal azután is hangzott el tájékoztatás, hogy bin Ladent amerikai kommandósok május elején megölték a pakisztáni Abbotabádban. A döntés hátterébe azonban most először nyílt bepillantás.

Egy, a The Washington Postnak névtelenül nyilatkozó hírszerzési tisztségviselő úgy vélekedett: bin Laden feljegyzései arra utalnak, hogy a terrorista elszakadt a valóságtól, és hogy ambíciói meghaladták a lehetőségeit. A lap forrásai szerint az Obama elleni, "szándékolt" szervezkedés sohasem jelentett komoly veszélyt az amerikai elnökre nézve.

Bin Laden több üzenete operatív helyetteséhez, Atijah Abd ar-Rahmanhoz szólt, és ezekben nem egy alkalommal azt sürgette, hogy a támadásokat Iljász Kasmiri pakisztáni terrorista hajtsa végre. Rahman és Kasmiri azóta egyaránt amerikai dróntámadásban vesztette életét.

Az iratokból az is kiderül, a terroristavezért nyugtalanította, hogy a merényletekben számos muszlim vesztette életét, aminek következtében meggyengült az al-Kaida támogatottsága. Az is felmerült benne, hogy meg kellene változtatni a terrorszervezet nevét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: