2012-05-20 14:38:19• hírek • Szatmár.ro

Biloxi Blues - Lágerélet

Hover Annamária dramaturgia-szakos egyetemista hallgató ír Ovidiu Caita rendezéséről. A Biloxi Blues című darabot szombaton mutatták be a Sorompók Nélkül Nemzetközi Multikulturális Színházi Fesztiválon.

Az első nap aratott siker után a Nagyváradi Mária Királyné Színház egy újabb darabbal varázsolta el a közönséget. Neil Simon Biloxi Blues című darabja került ezúttal terítékre Ovidiu Caiţa rendezésében. A darab 1943-ban játszódik, a második világháború idején, mielőtt az Egyesült Államok vagy Németország, vagy Japán ellen vonult volna harcba. Egy kisebb sorkatona-csapatot küldenek Biloxiba, kiképzésre. A táborba a kegyetlen, együttérzést nem ismerő kiképzőtiszt, Toomey várja őket, aki megpróbálja teljesen kioltani belőlük a jóindulatot. A katonáknak sok megaláztatásban lesz részük, úgy az őrmestertől, mint saját társaiktól. Például az ebéd elfogyasztására való kényszerítés, a 62 dollár ellopása, vagy James Hennesey (Alexandru Rusu) másságának leleplezése. A katonák problémaként kezelik a vallás valamint a származási különbségeket is.

A darab végére jól összebarátkozik a kis csapat miután Toomey bevonul egy veterán kórházba, és végül az osztag egyedül utazik a frontra.

Az Északi Színház nézőtere megtelik, egy férfihang hallatszik a hangszórókból. Hirtelen sötétség és kezdetét veszi az előadás. Egy vonatban utazik öt férfi, akik közül az egyik, Eugen (Răzvan Vicoveanu) naplót vezet, amelyben leírja minden gondolatát. Három dolgot szeretne megvalósítani: író legyen, élje túl a háborút és veszítse el a szüzességét. Ezek közül csak egyet sikerül teljesítenie, a legutolsót.

Az ő legjobb barátja lesz Arnold Epstein (Ciprian Ciuciu), aki folyton gúny tárgyává válik, mert ő a leggyengébb fizikumú legény a csapatban, ugyanakkor lelkileg a legerősebb. Csak neki volt bátorsága, hogy szembeszálljon Toomeyval (Richard Balint), és az ő nagy álma válik valóra, hogy megalázza az őrmestert az osztag előtt.

Az előadás keretes szerkezetű, a vonaton való utazással kezdődik és ugyanazzal a mozzanattal ér véget. A díszlet, amelyet Szabó Anna Boglárka díszlettervező készített, nagyon élethű, az emeletes ágyak és a háttérben lévő fehér fal, amely a láger falát imitálja, a nézőben azt az érzést kelti, mintha valóban ott lenne ő is a katonák között. A jelmezek, a katonai egyenruhák is a korhűen vannak elkészítve.

Biloxi blues - Ovidiu Caita rendezésében

A színészi játék hiteles, nincsenek elnagyolt gesztusok és a poénok is élvezhetőek. A leghitelesebb az Epsteint játszó Ciprian Ciuciu és a Toomeyt játszó Richard Balint alakítása, amelyben nem voltak túlzások, elnagyolt gesztusok. Amikor a színpadon voltak, a nézőben azt az érzést keltették, hogy itt van a szigorú őrmester és a szende ifjonc, nem pedig a színész, aki ezt eljátssza.

A román nyelvű előadás rendelkezett magyar felirattal, ami ezúttal olvasható volt, bár néhol megállt, és nem lehetett lineárisan követni a történetet. A váradiak ezen előadása is nagy sikert aratott, a közönség ezúttal is felállva, vastapssal jutalmazta a produkciót.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: