2018-09-28 07:30:40• hírek • Bede Emőke

Bihar megyében már két életet követelt a nyugat-nílusi láz

Ismét frissítette statisztikáit a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ (CNSCBT), s a legújabb jelentésből kiderül, Szatmár megyében nem regisztráltak újabb megbetegedést.

A 2018-as szezonban, mely május 2-án kezdődött, 237 személyről igazolták laboratóriumi vizsgálatok által, hogy nyugat-nílusi vírussal fertőződött meg. Ebben az időszakban összesen 30 személy életét követelte a megbetegedés, de fontos elmondani, hogy az elhunytak jelentős része más betegségekben is szenvedett. Kilencen haltak meg Bukarestben, négyen Iasi megyében, hárman Olt, ketten Konstanca, ugyancsak ketten Dolj megyében. Ezen kívül egy-egy halálos esetet jelentettek Fehér, Braila, Kovászna, Dambovita, Galac, Prahova, Szucsáva és Teleorman megyékből.
 

A fertőzés sajnos Szatmár megye szomszédjában, Biharban is felütötte a fejét, mi több, már két halálos áldozatot is jelentettek ebből a megyéből. Megyénkben továbbra is hat esetről van tudomása az illetékes hatóságoknak. Az alábbi térképen a megbetegedések területi eloszlása tekinthető meg.



A Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) tájékoztatása szerint a lappangási időszak 3-6 nap. A fertőzés az esetek 80-85%-ában tünetmentesen, 10-20%-ában lázas betegségként zajlik le, a legtöbben nem is tudják, hogy nyugat-nílusi lázuk van, mert az influenzáéhoz hasonló tüneteket mutat: láz, hányinger, izomfájdalom, kötőhártya-gyulladás, arcpirulás, fényérzékenység. A nyirokcsomók megduzzadnak, a végtagokon kiütések jelennek meg. Körülbelül egy hét múlva a beteg állapota javul. Az esetek kevesebb, mint 1%-ában kóros agytörzsi elváltozások jelentkeznek: a vírus gerinc- és agyvelőgyulladást vagy agyhártyagyulladást okozhat, amely az orvostudomány jelenlegi eszközeivel nem gyógyítható és bénuláshoz, kómához vagy a halálhoz vezethet. A legveszélyeztetettebbek a fiatalok, az idősek és betegek, mert gyenge az immunrendszerük; náluk a fertőzés halállal is végződhet.


A DSP néhány óvintézkedést fogalmazott meg, melyeket szem előtt tartva minimálisra csökkenthető az esélye annak, hogy a nyugat-nílusi láz elérjen bennünket. A szúnyogok ellen védekezzünk riasztószerekkel, a lakásunk ablakára pedig szereljünk hálót, mely nem engedi beszökni a vérszívókat. Ha kertes házban élünk, akkor törekedjünk arra, hogy udvarunkon ne alakuljanak ki pocsolyák, illetve mi magunk se látogassunk állóvizeket, mocsarakat. Ha mégis így tennénk, lehetőség szerint viseljünk hosszú nadrágot és hosszú ujjú felsőt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: