2014-05-20 19:30:54• hírek • MTI

Biden: a NATO-országok soha sincsenek egyedül

Románia és az európai NATO-szövetségesek számíthatnak az Egyesült Államokra, a NATO-országok soha sincsenek egyedül - mutatott rá Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke kedden egy Bukarest melletti légi támaszponton, külön hangsúlyozva, hogy Barack Obama elnök üzenetét tolmácsolja.

Az amerikai alelnök kétnapos látogatásra érkezett Romániába. Első útja a román légierő otopeni-i légi támaszpontjára vezetett, ahol közös hadgyakorlaton részt vevő román és amerikai katonák, valamint az Irakban és Afganisztánban elesett román katonák családtagjai előtt mondott beszédet. Az alelnöki repülőgépről öltönyben leszálló Biden már katonai zubbonyban lépett be a fogadására berendezett repülőgép-hangárba, ahol egy csapatszállító repülőgép és két katonai helikopter elé felállított szónoki emelvényről szólt vendéglátóihoz, de nemcsak hozzájuk intézte szavait.

"Oroszország nemcsak Ukrajna szuverenitását sértette meg, hanem a huszadik század alapelvét is, miszerint soha többé nem szabad ez európai határokat erőszakkal megváltoztatni. Elítéljük a Krím félsziget illegális elfoglalását, és ha Oroszország folytatja Ukrajna destabilizálását, akkor növelnünk kell az Oroszországra nehezedő nyomást" - jelentette ki Biden.

Kifejtette: a Románia közelében lezajlott krími agresszió bebizonyította, miért van szükség az Észak-Atlanti Szövetségre. Biden arról biztosította Romániát és a többi NATO-országot, hogy az Egyesült Államok stratégiája nem merül ki a tiltakozásban, hanem "újra életre akarja kelteni" a NATO-t, abban a reményben, hogy a védelmi szövetség megerősödve fog kikerülni a mostani válságból.

Joe Biden a román katonák hősiességét méltatta és köszönetet mondott áldozatvállalásukért. Rámutatott: 25 román katona vesztette életét és 143 sebesült meg a nemzetközi missziókban, Afganisztánban pedig most is csaknem ezer román katona szolgál. A NATO-országok közös kötelessége, hogy megvédjék egymást, és a szövetségesek számíthatnak arra, hogy az Egyesült Államok állja a szavát - hangoztatta Biden.

Az amerikai alelnököt Mircea Dusa román védelmi miniszter fogadta az otopeni-i katonai repülőtéren. Rámutatott: az Egyesült Államok Románia legfontosabb partnere, Románia pedig bebizonyította, hogy nemcsak "fogyasztója, hanem szolgáltatója" is a közös biztonságnak. Dusa azt szorgalmazta, hogy a - jelenleg Afganisztánból kivont alakulatok tranzitállomásaként működő - fekete-tengeri Mihail Kogalniceanu repülőtéren állandó NATO-támaszpontot építsenek ki.

Joe Biden szerdán Traian Basescu román államfővel és Victor Ponta miniszterelnökkel folytat megbeszélést, majd Ciprusra látogat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: