2019-04-25 08:27:46• hírek • Bede Emőke

Bicikliút-hálózat és kerékpárkölcsönző rendszer kiépítéséről döntött a Helyi Tanács

A Gorunului úton már kész a kerékpárút.
A Gorunului úton már kész a kerékpárút.

A helyi önkormányzat prioritási listáján előkelő helyen szerepel Szatmárnémeti kerékpárbaráttá tétele, melyhez elengedhetetlen a város bicikliút-hálózatának bővítése és egy kerékpárkölcsönző rendszer kiépítése. Jelenleg a helyzet ugyanis nem a legrózsásabb, a karikázók javarészt vagy az autók vagy a gyalogosok között kénytelenek haladni.

A csütörtök délután tartott soros ülésen a döntéshozóknak megannyi fontos napirendi pont között a bicikliutakról és a kölcsönző rendszer megvalósításáról is ítéletet kellett mondaniuk. A tanácstagok elé került tervezetek szerint Szatmárnémetit nyolc fő útvonal szelné át, melyeknek köszönhetően szinte a teljes város bejárható lenne kerékpárral. Az első útvonal a Lázári (Lazarului) útról indul, majd a Rózsa (Trandafirilor), Teleki (Avram Iancu), Iuliu Hossu, Árpád (Vasile Lucaciu) és Széchenyi (1. Decembie 1918) utcák érintésével jut el a régi központba. Az érintett terület második útvonala a Werbőczy (Mileniului) utcáról indul, majd a Iuliu Hossun keresztül csatlakozik az Árpád utcai bicikliútra.


A harmadik útvonal a város másik felén, a Hegyi útról (Lucian Blaga) indul, majd a Pálfalvi (Paulesti) úton keresztül eljut a töltésig, ahonnan a Duna (Gr. Alexandrescu) utcán folytatódik tovább és érkezik meg ismét a töltésre. A Szamos bal partjának másik útvonala a tervek szerint a Mátészalkai (Magnoliei) utcáról indul, majd a Zsadányi (Closca) úton át csatlakozik a Károlyi úti bicikliúthoz.


Az ötödik útvonal a Tiszaújlaki (Gh. Baritiu) útról indul, majd a Magyar (Rodnei) és az Udvari (Fabricii és Odoreului) úton folytatódik. A hatodik útvonal szintén a Tiszaújlaki útról indul, de ez alkalommal a Dobó (Lacrimioarei) utca fele kanyarodik és folytatódik a Damjanich (Porumbeilor), Mátyás király (L. Rebreanu), Madách (Panselutei) utcán, végül pedig a Titulescu tér és a Kölcsey (Iuliu Maniu) utca érintésével jut el a központba. A hetedik útvonal a Mátyás király utcáról fog indulni, majd a Werbőczy és a Horea utcákon át a régi központba vezet. A nyolcadik, s egyben az utolsó útvonal a Batizi utat köti össze a Golescu híddal.



A már korábban kialakított útvonalakkal összekötve ezek szinte teljesen lefedik a város főbb artériáit, azonban hogy azok is tudjanak élni a bicikliút adta lehetőséggel, akik nem rendelkeznek kerékpárral, ezért az önkormányzat egy Bike sharing, azaz közösségi kerékpárkölcsönző rendszer kiépítését is tervezi. A csütörtökön megszavazott határozat szakjelentéséből kiderül, hogy a több mint 5,6 millió lej értékű, a Regionális Operatív Program 2014-2020 által finanszírozott beruházásnak köszönhetően 18 kölcsönző állomás épül majd a főbb kerékpárutak mentén, emellett az elfogadott határozat 250 bicikli megvásárlását is tartalmazza. A szakjelentésből ezen felül az is tisztán kitűnik, hogy az állomásokat a biztonság érdekében megfelelő közvilágítással és térfigyelő kamerákkal is el fogják látni. Az önkormányzat reményei szerint e hálózat megvalósításával csökkenthető a város autós forgalma és az ezáltal generált légszennyezés mértéke is. 


Hogy igencsak örvendetes és időszerű beruházásról van szó, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a tanács tagjai egyöntetű támogatásukról biztosították a városvezetést, és megszavazták az erre vonatkozó napirendi pontokat. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: