2010-03-19 10:21:47• hírek • Kótai Levente

Bicikliút Szatmárnémetitől Fehérgyarmatig

Európai Uniós forrásból épülhet 38 kilométer.

A Szamos mentén kötné össze Szatmárnémetit Magyarországgal az a bicikliút, aminek az elkészítésére január huszadikán adtak le pályázatot. Az előzetes terveket tavaly júliusban fogadta el a Magyar-Román Határon Átívelő Program értékelő bizottsága.

Szatmárnémeti és Vetés önkormányzata, valamit a szatmári és nyíregyházi Vízügyi Hatóság közösen adták le a pályázatot, amely jóvoltából a megépülő bicikliút másfél méter szélességben fog futni 38 kilométeren keresztül.

A teljes hossz 18 kilométere megyénken fog áthaladni a Szamos bal partján egészen a határig, majd onnan 20 kilométeren keresztül fut tovább Fehérgyarmatig. Az eredeti elképzelések szerint Vásárosnaményig terjedt volna a kivitelezés, de a pályázatban szereplő maximális összegbe ennek a távnak a költségei már nem fértek be. Ezért kellett rövidebbre  szabni az országokat összekötő utat - tudtuk meg Koncz Andreától, a Polgármesteri Hivatal keretében működő  Pályázati Iroda vezetőjétől.

A Szatmárnémetin áthaladó rész az út többi szakaszától eltérően a Szamos mindkét partját övezni fogja, így a város belső közlekedésén is javítani fog. Városunkban több helyen vannak bicikliutak, de ezek még nem álltak össze egységes hálózattá. Ezen a térén is nagy előrelépést fog jelenteni a beruházás.

A romániai oldalon 2 300 000 eurót igényel az út kiépítése, melyhez a város a kiírás szerint 2%-ot kell saját erőként felmutasson. A magyarországi felek azonos nagyságrendű összegben fognak részesedni a közös cél kivitelezése érdekében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: