2015-03-28 16:09:59• hírek • Kocsis Zoltán

Több mint 250-en tekertek a kerékpározásért a szatmárnémeti Critical Mass-on

A borongós időjárás ellenére is szép számú bringás vett részt szombat délután Szatmárnémetiben a Critical Mass elnevezésű megmozduláson. Prominens politikai személyiségekből sem volt hiány, ennél fontosabb azonban, hogy kicsik és nagyok, fiatalok és idősebbek egy kellemes órát tölthettek el a kerékpárok nyergében. Biztonságosan!

Az 1992-ben San Franciscóból elinduló Critical Mass-mozgalom célja akkor is, most is ugyanaz: a városi kerékpározás problémáira, nehézségeire igyekszik felhívni a figyelmet. Ha ez gond (volt két évtizeddel ezelőtt) a milliós kaliforniai nagyvárosban, ugyanúgy gondot jelenleg Szatmárnémetiben.

Pontosan ezért döntött úgy az Erdélyi Kárpát Egyesület, a Pro Racers Sportegyesület és az Act4U Egyesület, hogy a Föld Órája kezdeményezés alkalmával összehívja a szatmárnémeti kerékpározás szerelmeseit. A borongós idő ellenére máshonnan, így például Sárközújlakról is érkezett „erősítés", így a Székesegyház előtti parkolóban 250-300 bringás jelent meg.

Amint azt már megszokhattuk, a politikum részéről csak az RMDSZ képviseltette magát. Ott volt többek között Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, aki elmondta, alig várja, hogy kimelegedjen az idő, hogy gyakrabban tudjon hódolni egyik kedvtelésének, a kerékpározásnak. „Fontosnak tartom, hogy felhívjuk a közvélemény figyelmét: nem csak gépkocsikkal lehet közlekedni. A kerékpározás sokkal egészségesebb, környezetkímélőbb. Jelzés ez a városvezetés felé is. Megmutattuk, hogy komoly igény van a kerékpáros közlekedés iránt, ám az infrastruktúra terén van még tennivaló", mondta Kereskényi, aki Kovács Máté megyei tanácsos oldalán tekert szombaton.

„A kerékpározást szerető és gyakorló szatmári lakosként és felelősségteljes városi tanácsosként kötelességemnek éreztem itt lenni, felhívni a figyelmet a kerékpározókra. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a szatmáriak a jövőben megfelelő és biztonságos körülmények között közlekedhessenek kerékpáron", nyilatkozta Maskulik Csaba városi tanácsos is.

A bringások kétszer megkerülték a Szabadságteret, majd a Kazinczy és Ady Endre utcán eltekertek a ócska piacig, ott jobbra fordultak a Magyar utcára, majd a Teleki utcán és a Sugárúton keresztül értek vissza a Székesegyházhoz. Ezt a kis túrát kétszer is megtették, szűk háromnegyed órányi mozgással hívva fel a figyelmet, hogy rendőri felvezetés nélkül is szeretnének biztonságosan bringázni Szatmárnémetiben.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: