2009-03-30 18:30:44• hírek • MTI

Bezárhatják a rendelőket

Szerdától bezárják a háziorvosi rendelőket, mert az orvosok elégedetlenek az új keretszerződés előírásaival. Akkor nyitják meg újra őket, amikor a hatóságok "valódi" tárgyalásokba kezdenek velük - tudatja a romániai háziorvosok képviselőinek közleménye.

Az orvosokat az háborította fel, hogy Ion Bazac egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott, a keretszerződés megalkotásakor figyelembe vették az orvosok meglátásait és javaslatait. Ez a Családorvosok Országos Társasága (SNMF) és a Háziorvosok Nemzeti Érdekképviselete (PNMF) szerint is a közvélemény félretájékoztatása. Kifogásolják továbbá azt is, hogy az idei keretszerződés megnehezíti és túlbürokratizálja a háziorvosi rendelők tevékenységét. A miniszter ugyanakkor kitart amellett, hogy a háziorvosoknak alá kellene írniuk a szerződést, mert a tényleges tevékenység szabályozását még csak ezután dolgozzák ki.

"Kötelezővé akarják tenni a sürgősségi ellátásban való részvételt a családorvosok számára. Olyan személyekkel akarják megoldani a sürgősségi ellátást, akik nincsenek erre kiképezve. Ehhez külön 5 éves rezidens képzéssel készítik fel az orvosokat" - mondta el a keretszerződés egyik pontját kifogásolva az Erdély FM-nek Kovács Beatrix, a Maros megyei családorvosok egyesületének titkára. Szerinte amíg az orvosok nem írják alá a szerződést, addig is biztosíthatják a betegellátást, de térítés ellenében. "Mindenkit megnézünk, de jogunk van pénzt kérni a konzultációért, és nem fogunk tudni ingyenes kompenzált recepteket és beutalókat adni a szakorvosokhoz és a laboratóriumokba" - mondta el a szakember.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: