2009-05-26 14:33:56• hírek • Gozner Gertrud

Bezár a gyógyászati központ?

A Szatmár Megye Kórházban található MR (Mágneses Rezonancia) gépet működtető cég anyagi gondokkal küzd, ezért a központ időlegesen felfüggesztette a működését - közölte lapunkkal Valentin Macec, a megyei tanács alelnöke.

Az alelnök információ szerint a cég nem fizette ki a részleteit a lízingcégnek, akitől a gépet bérli, ugyanis nem a szerződéses cég tulajdonában van a közel 1 millió eurót érő készülék. Mivel anyagilag nem tudta magának megengedni, hogy átvegye a tulajdont, a működtető cég módosította a szerződést, úgy hogy marad a gép a lízingcég tulajdonában és egyfajta bérleti díjat fizet, valamint a részleteket is. A lízingcég, azaz a gép tulajdonosa azonban úgy döntött, hogy ebben az esetben más cégekkel végezteti el a szolgáltatást. A múlt heti kényszerleállás emiatt következett be - tette hozzá Macec.

A kórház a megyei tanácstól várja, hogy lépjen az ügyben. Ez a szolgáltatás mindenkit érint és nagyon fontos lenne, hogy ne záródjon be a központ. A megyei tanács érdeke, hogy minél hamarabb beinduljon az orvosi szolgáltatás - fejtette ki megyei alelnök. Ennek érdekében a tanács új pályázatot fog kiírni a központ működtetésére, és új céggel fog szerződést kötni.

Morar Violeta Karmen, az Eurorad Gyógyászati Központ projektmenedzsere tagadta, hogy a cég pénzügyi gondokkal küzdene és emiatt állították volna le az orvosi berendezést. Egyszerű technikai ellenőrzésről van szó, a vizsgálatra szánt alkatrészeket elküldték a gyártónak, és amint visszaérkeznek a központ azonnal megkezdi a működését - magyarázta el a Szatmár.ro-nak a menedzser.

Novemberi üzembe helyezése óta 7-800 beteget vizsgáltak meg a mágneses rezonancia gép segítségével. A legtöbb páciens a Neurológiáról érkezett az központba, de a kórház minden osztályáról küldnek ide betegeket, ahol várakozási listák alakultak ki.

Az MR gép számos betegség pontos kimutatását teszi lehetővé. Röntgensugárzás nélkül működik, ezért szükség szerinti gyakorisággal ismételhető, kisgyermekek vagy terhes nők vizsgálata során is alkalmazható. Az MR gépet elsősorban daganatok, gyulladások, fertőzések, fejlődési rendellenességek, ortopédiai betegségek diagnosztizálására használják, azonban egyre fontosabb szerepet játszik a neurológia, nőgyógyászat, belgyógyászat vagy kardiológia terén is.


Technikai ellenőrzés vagy pénzügyi gondok okozták a MR-gép leállítását?

Technikai ellenőrzés vagy pénzügyi gondok okozták a MR-gép leállítását?


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: