2011-11-20 12:27:40• hírek • MTI

Sokba kerül Szlovéniának a farkas

Szlovén biológusok felháborodásuknak adtak hangot a mostani vadászati idényben kilövésre tervezett farkasok példátlanul magas száma kapcsán.

A szlovén környezetvédelmi minisztérium tizenkét farkas kilövésére adott engedélyt 2012 októberéig, ami a 70-100 tagúra becsült állomány jelentős részét képezi. A Dinaricum Fenntartható Fejlődésért Egyesület arra figyelmeztetett, hogy harminc éve nem történt ekkora beavatkozás a farkaspopulációba.

A kilövés szükségességét a farkaslétszám emelkedésével és a kármegelőzéssel indokolják. Tavaly az államnak 575 farkas által okozott káresetben kellett összesen 346 000 eurónyi  kártérítést fizetnie az állattartóknak. Idén ez az összeg eddig 158 000 euró  - adta hírül szlovén források alapján a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).

Egy tanulmány az elmúlt 15 évben elemezte a kilövések hatékonyságát, és arra a következtetésre jutott, hogy az elpusztítás nem hatékony módszer a kárelhárításra. A szakértők ehelyett a jószág biztonságos körülkerítését és kutyákkal való őrzését látják üdvözítő megoldásnak. A káresetek megszaporodásának egyik fő oka a juhtartás növekedése az országban. 1992-től 2009-ig a juhállomány több mint hatszorosára duzzadt, legnagyobb mértékben a farkasok élőhelyén.

A Dinaricum természetvédői azon vannak felháborodva, hogy a környezetvédelmi tárca a döntés meghozatalánál sem az egyesület aggályait, sem a maga a minisztérium által társfinanszírozott SloWolf projekt keretén belül megvalósult tanulmány eredményeit nem vette figyelembe. Ezen kívül a monitoring adatok arról tanúskodnak, hogy a farkasállomány jelenleg nem nő, hanem épp csökken.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: