2011-01-24 15:45:22• hírek • Szatmar.ro

Bevezetik a szelektív gyűjtést

Hosszú ideje köztéma a szelektív hulladékgyűjtés. A városvezetők legközelebbi tanácsülésükön, január 27-én szavaznak, az újítás bevezetéséről Szatmárnémetiben.

Az Európai Unió előírásainak megfelelően 2012-ig a duális (száraz, nedves) hulladékgyűjtést, míg 2013-ig a több csoportba történő gyűjtést kell megoldaniuk a romániai településeknek.

Szatmárnémeti vezetőinek szavazataival kötelezővé válik ezentúl minden személy számára a hulladék kétféle történő osztályzása, illetve gyűjtése. Magyarán ezentúl egy külön szemetestároló edénybe száraz hulladékot, míg egy másikba az olyan hulladékot kell gyűjteni, amely a nedves kategóriába sorolható be. A határozattervezet szerint ez minden olyan személyre vonatkozik, aki használja a város hulladékgyűjtő szolgáltatását.

A magánházak esetében 50-120-240-1100 literes műanyag tárolókba kell gyűjteni a nedves hulladékot, míg a szárazat 20-100 literes átlátszó műanyagzsákokba, amelyeket a lakosság számára ingyen oszt ki a a hulladékszállító társaság.
A tömbházlakók a már meglévő szeméttározópontokra kell a továbbiakban is szállítsák hulladékukat és ott a feltüntetett tartályokba helyezni állaguktól függően.

A jogi személyek szintén különválasztva kell ezentúl gyűjtsék hulladékukat. Az újítást a 2011-es évben kívánják bevezetni, miután beindul a megye hulladékszelektáló állomása. A gyűjtőpontokat egyébként a város saját költségvetéséből, az erre a célra elkülönített összegből fogja átalakítani az új elvárásoknak megfelelően ez év végéig.

A szemétgyűjtés-, szállítás-, valamint raktározás díját a jogi személyek esetén köbméterenként 53,80 lej+áfában határozzák meg, a magánszemélyek esetén pedig egységesen havi 7,70 lej+áfa díjat vezetnek be a szolgáltatásért.
A tervezetet február elsejétől kívánják érvényesíteni városunkban a honatyák. A jelenleg használt díjak 2007-ben voltak megszabva, ezért is döntöttek úgy a vezetők, hogy drágítanak ezen.


Megszokja-e a szatmárnémeti lakosság az új eljárást?
Megszokja-e a szatmárnémeti lakosság az új eljárást?


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: