2009-11-05 13:36:49• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Bevásárolunk oltóanyagból

A román kormány félmillió adag oltóanyagot készül sürgősen vásárolni külföldről a 6-15 éves gyermekek számára, ugyanakkor az országon belül az év végéig tízmillió adag gyártását rendelte meg a bukaresti Cantacuzino immunológiai intézettől.

Emil Boc ügyvezető miniszterelnök bejelentése szerint a külső megrendelések révén beszerzendő oltóanyag 2,25 millió euróba kerülne. Mint mondta, erre azért van szükség, mert az otthon elkészített oltóanyagok a felnőttek számára nyújtanak védettséget, a gyermekek számára nem. Korábban a kormánynak már szándékában állt egymillió adagot vásárolni külföldi gyártóktól, de lemondott e tervéről, mert azok csak a jövő év első harmadában tudták volna szállítani az árut. Ezután döntött mégis úgy a kabinet, hogy a gyermekek védelmében 500 ezer oltást hoznak be.

Az eredeti elképzelések szerint a bukaresti Cantacuzino intézet az év végig ötmillió adag oltóanyagot készült gyártani a Nagy-Britanniából származó minták alapján, a jövő évtől pedig havonta egymilliót tervezett előállítani. Az oltási kampány azonban csak november 26-tól kezdődhet meg, és akkor is csak a veszélyeztetettnek nyilvánított csoportokat vennék előre, vagyis az egészségügyi dolgozókat, a középiskolai és egyetemi hallgatókat, a határőröket. Korábban olyan bejelentés hangzott el, hogy az általános iskolásokat csak a téli szünet után, azaz január elején oltanák be, de a külföldről vásárolandó oltóanyag lehetővé tenné a védettség korábbi megadását számukra. 

A kormány azonban újabban az év végéig tervezett mennyiség kétszeresét, azaz tízmillió adag vakcina előállítását kérte a bukaresti intézettől. A Traian Basescu államfő által elnökölt Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) két nappal ezelőtti ülésén elrendelte a  pénzalapok növelését. Adriean Videanu megbízott egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a kormány tartalékalapjából már ki is utalta az oltóanyagok megkétszerezéséhez szükséges pénzt.

A kormány 12 millió eurós kölcsönt is felvenne a Világbanktól, hogy fel tudja venni a harcot a H1N1 vírus okozta járvánnyal, amely eközben minden eddiginél gyorsabb ütemben terjed. Romániában szerda estig 707 személy betegedett meg új influenzában. Bukarestben eddig 11 iskolát zártak be hét napra az újinfluenzás esetek miatt, további hat megyében is felfüggesztették az oktatást egy-egy tanintézetben. A fővárosban az önkormányzatok elrendelték az iskolák fertőtlenítését, az egészségügyi maszkok használatát és a kötelező orvosi vizsgálatot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: