2010-10-23 22:14:40• hírek • MTI/dpa

Bevásárlás a szupermarketben - otthon

Sok idős ember számára néhány száz méter megtétele is nehézséget okoz egy-egy heti bevásárlás alkalmával: ismerve a problémát, az ő megsegítésükre jött létre a Heiko vállalkozás, amely heti egy-két alkalommal házhoz viszi az élelmiszert Németországban, Belgiumban és Luxemburgban.

A legszükségesebbek - tej, kenyér, zöldség, gyümölcs, hús - mellett édességet, alkoholmentes nektársört, sőt mécseseket is kínálnak vásárlóiknak a szupermarket-autók. "Néhány idősebb embernek be is viszem a házba a vásárolt terméket" - mondta Andreas Wald autóvezető, aki naponta száz vásárlónak szállít.

A Heikónak Németországban harmincezer vásárlója van, átlagosan 73 év körüliek, akik az Aachen és Köln, illetve Trier és Koblenz közötti kis falvakban élnek. A rendszeresen felkeresett 2100 település 81 százalékában nincs semmilyen bolt. "De még ha akad is helyi üzlet, az idősebb emberek gyakran akkor sem jutnak el odáig" - magyarázta Reinhard Steinkamp, a neuendorfi székhelyű vállalkozás tulajdonosa.

Az idős emberek számára sokszor a legkisebb távolság megtétele is lehetetlen feladatnak tűnik - például áruval felpakolt járókerettel. Ezért a Heiko a nagyobb városok külső kerületeit is beilleszti az élelmiszerszállító utakba. Koblenzben hét, Kölnben pedig tíz városrésszel egészítik ki az útvonalat.

Egyre több területről jelzik, hogy igény lenne a szolgáltatásra, a felkéréseket azonban a vállalkozásnak gyakran el kell utasítania a munkaerő hiánya miatt. Országszerte összesen 1800 mobil "szupermarket" működik, hetente mintegy egymillió vásárlóval lépnek kapcsolatba.

Jelenleg 85 olyan autóvezető is dolgozik közöttük, akik 2000 óta a Milch-Union Hocheifel friss tejtermékeit is eljuttatják az idősökhöz . "Ők hetente kétszer kelnek útra. Az egyik alkalommal a Heiko áruit, a másik alkalommal friss tejtermékeket visznek a vevőknek" - fejtette ki Steinkamp.

A vállalkozás évente 26 millió eurós forgalmat bonyolít le.

Minden a tojással kezdődött 1950-ben. Emil Kottsieper, a vállalkozás alapítója a közeli háztartásokat látta el a baromfiudvarából származó tojásokkal, majd kínálatát hamarosan csirkehússal és egyéb termékekkel is kiegészítette. Ma a Heiko, amelyet Kottsieper veje vezet, tízmillió tojást értékesít évente.

Az árukkal megrakott autók minden reggel útnak indulnak. "Pontosan tudom, mit szeretnének a vevőim. Azt is tudom, melyikük akar beszélgetni, és melyikük nem igényli ezt. Vannak olyanok, akik gyakrabban látnak engem, mint saját gyermeküket. Velük nem tehetem meg, hogy csak úgy gyorsan elhajtok" - fejtette ki Andreas Wald.


Az idősek helyett vásárolnak be
Az idősek helyett vásárolnak be


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: