2015-10-11 18:55:54• hírek • MTI

Bevándorlás-ellenes tüntetések Varsóban és Helsinkiben

Mintegy nyolcezren tüntettek Varsóban a migránsok befogadása ellen szombaton. A főváros központjában tartott felvonulást a Nemzeti Radikális Tábor (ONR) nevű, parlamenten kívüli jobboldali radikális párt szervezte.

Lengyel sajtóbeszámolók szerint a nemzeti lobogókat, valamint az ONR zászlóit lengető tüntetők iszlámellenes transzparensekkel vonultak, miközben Európai Unió- és kormányellenes jelszavakat skandáltak, de hallhatóak voltak a "Lengyelek a bevándorlók ellen" vagy éppen a "Magyarok, mellettetek vagyunk" felkiáltások is.

A tömörülés hasonló tüntetéseket tartott az utóbbi napokban más lengyelországi városokban is.

Az ONR bírálja, hogy a varsói kormány szeptemberben elfogadta az Európai Bizottság menekültelosztási tervét, amelynek alapján Lengyelországnak további 4500 migránsról kell gondoskodnia, miután júniusban már felajánlotta kétezer közel-keleti és észak-afrikai menekült befogadását.

Tüntettek a finn fővárosban, Helsinkiben is, ahol a határok lezárását, vagy legalább szigorúbb ellenőrzését követelték szombaton. A demonstrálók szerint a magyar megoldás az egyetlen válasz a migrációra - hangzott el az M1 aktuális csatorna híradójában szombat este.

A tüntetésen a tudósítás szerint felszólalt a finn nacionalista párt európai parlamenti képviselője, aki rámutatott: a kontrollálhatatlan migráció fokozott terrorveszélyt jelent Európára és Finnországra. A családjukat, hazájukat féltő finnek vonultak utcára - tette hozzá a képviselő.

Az illegális migráció elleni demonstráció célja egy békés tüntetéssorozat, állampolgári véleménynyilvánítási folyamat elindítása. A résztvevők szeretnék elérni, hogy lezárják a svéd-finn határt és megállítsák a menedékkérők beáramlását - mondta a képviselő.

Az M1 tudósítása szerint a felszólalók és a tüntetők is kiemelték, hogy a magyar megoldás az egyetlen válasz a migrációra, mert a magyar kormány egyszerre védi a schengeni határokat és biztosítja a menedékkérőknek, hogy beadhassák kérelmüket. Számos demonstráló "Támogassuk Magyarországot" táblát tartott.

Szakértők szerint a folyamatos tüntetések Finnországban arra utalnak, hogy a migráció egyre nagyobb társadalmi feszültséget gerjeszt, miközben az ország nehéz gazdasági helyzetben van. Idén akár 50 ezer menedékkérő is érkezhet Finnországba, ami a lakosság számához viszonyítva ugyanannyi, mint a Németországba érkezők aránya - hangzott el az M1 híradójában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: