2019-10-15 12:48:55• hírek • Agerpres/Bede Emőke

Beüzemelték az élelmiszerár-összehasonlító portált

A Versenytanács beüzemelte kedden az élelmiszerár-összehasonlító portált, amely lehetőséget teremt az ország 1.700 üzletében forgalmazott több mint 30.000 élelmiszeripari termék árának összehasonlítására. A hatóságok arra számítanak, hogy az ezáltal megerősödő konkurencia lennebb szorítja a fogyasztói árakat.

Bogdan Chiriţoiu, a Versenytanács elnöke elmondta: a polgároknak lehetőségük lesz, hogy számítógépen vagy akár telefonon összehasonlítsák, hogy a bevásárló listájukra felírt termékek mennyibe kerülnek a különböző üzletekben, és oda fognak menni, ahol olcsóbb, ezáltal arra kényszerítik a termékek árát magasan tartó üzleteket, hogy engedjenek az árból. A Versenytanács folyamatosan aktualizálja az árakat a monitorulpreturilor.info portálon, de felkérik a vásárlókat is, hogy ha pontatlanságokat észlelnek, jelezzék a tanácsnak vagy a fogyasztóvédelmi hivatalnak.  Bár el szeretnék kerülni, az üzletekre akár bírság is kiróható abban az esetben, ha az általuk bejelentett árak nem felelnek meg a valóságnak.


A Versenytanácsnak nem az első ilyen jellegű kezdeményezése, július 1-től a monitorulpreturilor.info segítségével ugyanis területre és kutakra lebontva hasonlíthatjuk össze, hol mennyiért is tankolhatunk pontosan. „A bárki számára ingyenesen elérhető weboldalon a fogyasztók megtudhatják, mely benzinkutak vannak a legközelebb a tartózkodási helyükhöz, illetve hogy melyik milyen áron kínálja adott pillanatban az üzemanyagot. Ennek köszönhetően az autósok minden olyan fontos információt kézhez kapnak, amely döntő szerepet játszhat a tankolásról való döntés során” - mondta el Bogdan Chiritoiu, a versenyhivatal elnöke. Az üzemanyagár-figyelő oldalt nem csak számítógépről lehet elérni, hanem mobilról is, ugyanis a hivatal az Androidot vagy iOS-t futtató okostelefonokra is elkészítette a kezdeményezés applikációját, melyet értelemszerűen az alkalmazásboltokból lehet letölteni. Az online felületen a standard, illetve a prémium üzemanyagok árai mellett az LPG, illetve az elektromos töltési lehetőségekről is tájékozódni lehet, azt azonban tudni érdemes, hogy a honlapon egyelőre csak a piac legnagyobb szolgáltatóinak árait lehet összehasonlítani (OMV Petrom, Mol, Rompetrol, Lukil, Socar és Gazprom).

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: