2016-09-28 20:58:23• hírek • Szatmár.ro

Betörők és telefonos csalók

„Szakmailag" két külön műfaj ugyan, de mindkét esetben az idős korosztály válik a legkönnyebben és sajnos leggyakrabban áldozatukká.

A szeptember 26-30 között zajló Bűnmegelőzés Hete elnevezésű kampány egyik alapcélja, hogy felhívják a két, legkönnyebben áldozattá váló korosztály, a fiatalok és az idősek figyelmét a bűnmegelőzés fontosságára és az értékek (autók, lakások, tárgyak) védelmére. Szerdán a Szatmár Megyei Rendőrség két szakembere, Simona Sandulescu és Felicia Hrihorisan kapitány a Reménység Központot látogató idősekkel  beszélgetett két olyan témakörben, melynek sajnos nagyon gyakran ők az áldozatai, egyrészt épp idősebb koruk és jóhiszeműségük miatt.

Örök érvényű szabály, de a legtöbb esetben valóban alkalom szüli a tolvajt - az alkalom pedig lehet a nem kulcsra zárt lakásajtó, de akár egy elejtett mondat arról is, mennyi készpénzt tartanak otthon. Ám míg a betörők és betörések ellen lehet védekezni, sokkal nehezebb a helyzet a telefonos csalókkal, akik a hirtelen érzelmi sokkra és az emiatti, azonnali, de kontrollálatlan reakciókra alapozva tevékenykednek.

Elég csak a számtalan felvilágosító kampány ellenére is még mindig örökzöldnek számító, úgynevezett baleset-módszert említeni, amikor a kiszemelt idős áldozatot azzal hívja fel egy ismeretlen, magát vagy magas rangú rendőrnek vagy orvosnak kiadó személy, hogy szerettük (gyermekük, unokájuk), súlyos közlekedési balesetet okozott/szenvedett és szabadlábra helyezése vagy kezelése érdekében vigyenek egy jelentős összeget ide vagy oda.

„Ne engedjék, hogy manipulálják önöket! Bármennyire rettentő és sokkoló a hír, amit az ismeretlen személy közöl, ne kerüljenek pánikba, hanem vegyék fel a kapcsolatot szerettükkel, győződjenek meg róla: nem történt vele semmi, és legfőképp: ne rohanjanak a kért pénzzel sehová, hiszen sem az orvosok, sem a rendőrök, sem az ügyészek nem telefonálnak senkinek haza." - hangzott a szakemberek figyelmeztető tanácsa.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: