2019-07-01 07:28:57• hírek • Hirado.hu

Betiltják bizonyos naptejek használatát a korallok megmentéséért

Képünk illusztráció (pixabay.com)
Képünk illusztráció (pixabay.com)

Mexikóban, Hawaiin és már Palauban is arra biztatják a turistákat, hogy használjanak korallbarát termékeket a napozáshoz.

Hawaiin 2021-ben lép érvénybe az a törvény, mely szerint tilos lesz az olyan napvédő krémet használata, amelyek oxibenzont vagy octinoxátot tartalmaznak – olvasható a The Guardian oldal hírei közt.

 

Hasonló szabály már érvényben van Mexikóban, ahol bizonyos fürdőhelyeken tiltják a biológiailag nem lebomló naptejek használatát. Palauban 2020-tól nem használhatók majd bizonyos vegyi anyagokat tartalmazó naptejek, amelyek a korallok pusztulását okozhatják. Egyes naptejek behozatala tiltva lesz, és elkobzással jár majd, illetve ezer dolláros (280 ezer forintos) büntetés is kiszabható.

 

A naptejeket két nagy kategóriába lehet sorolni: a fizikai fényvédők egyfajta pajzsot képeznek bőrünkön, és szétszórják a napsugarakat, míg a kémiai fényvédők a bőrbe szívódva fejtik ki a védelmet. A korlátozás a kémiai fényvédők azon fajtáira irányul, melyek oxibenzont tartalmaznak, amely a leggyakoribb összetevőnek számít a naptejeknél.

 

Craig Downs 2015-ös tanulmánya szerint, melyet a napvédő krémek tengeri élővilágra gyakorolt hatásáról készített, az összetevő rendkívül alacsony koncentrációban is mérgező hatással van a korallzátonyokra. Az összetevő szétroncsolja a korallok DNS-állományát, hozzájárul az elszíntelenedésükhöz, ezáltal elősegíti a pusztulásukat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: