2009-02-08 15:59:00• hírek • Szatmár.ro

Betilhatják a radarjelzőket

A balesetek számának folyamatos növekedése miatt betilthatják a radarjelzők használatát Romániában.

A közúti balesetek számának riasztó növekedése miatt a rendőrség a radarjelzők betiltását javasolja. A Jogosítványokat Szabályzó Igazgatóság által javasolt törvénytervezet, mely megtiltja a radarjelzők használatát már ettől az évtől érvénybe léphet. A rendőrök szerint a radarjelzők hamis biztonságérzetet adnak a sofőröknek és kísértésbe viszik őket, hogy ne tartsák be a sebességkorlátozást. A Közlekedési Rendőrség adatai szerint tavaly 20 százalékkal több jogosítványt vettek el és több büntetést szabtak ki. Mindezekkel együtt, a súlyos balesetek száma is megnövekedett - írja az Impulzus.ro romániai magyar hírportál

A rendőrség által javasolt törvénymodell a francia törvényhez hasonlít. Franciaországban betiltották a radarjelzőket, miután a lakosság véleményét népszavazás során kérdezték meg. A radarjelzők betiltásának eredményeként jelentősen csökkent a balesetek száma. Az Európai Unió mindössze néhány országában szabad még radarjelzőt használni.

A száguldó sofőrök áldozatai szerint, azok, akik radarjelzőt használnak, gyorsabban vezetnek, abban bízva, hogy a készülékkel amúgy is elkerülik a büntetést.

A balesetek számának csökkentéséhez azonban, a rendőrség szerint más lépésekre is szükség van, például az infrastruktúra fejlesztésére, a közúti oktatás minőségének emelésére, valamint a jogosítvány megszerzését szolgáló vizsga szigorítására.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: