2011-04-29 13:30:24• hírek • Szatmár.ro

Betekintést nyertek a könyvtári munkába

A Könyvtár Hete című rendezvény alkalmából újabb akcióval rukkolt elő a Szatmár Megyei Könyvtár: április 29-én, 8 és 14 év közötti diákok számára szerveztek interaktív programot.

1995-ben az UNESCO a Könyv Napjává nyilvánította április 23.-át, ugyanakkor ez a nap a Szerzői Jogok Napja is, valamint a Romániai Könyvtárosok Napja. Ebből az alkalomból, a Romániai Könyvtárosok Egyesülete kezdeményezésére április 23-30-a között különböző programokat szerveznek diákok és felnőttek számára. A rendezvények lényege az, hogy felfedezzük az olvasás fontosságát, és hogy ösztönözzük egymást a könyvek forgatására.

A Szatmár Megyei Könyvtár a hét folyamán könyvkiállítással várta a látogatókat, április 29-én pedig különleges programot szervezett a könyvbarát diákoknak. „Légy könyvtáros egy napra" címmel hirdette meg legújabb programját, amelynek keretében bevezették a résztvevőket a könyvtári munkába, amely a bibliotéka adminisztratív teendőit és számos egyéb könyvtári szolgáltatás megvalósítását jelenti.

Péntek délelőtt a „Lucian Blaga" Általános Iskola tizenhárom, I-VIII. osztályos diákja volt a megyei bibliotéka „könyvtárosa" Paula Horotan és Veres Erzsébet irányításával. A feladatok elvégzése előtt minden diák kapott egy-egy kitűzőt, amelyen nevük szerepelt, ezután pedig kezdetét vette a munka. A résztvevők megtanulták, hogyan és mi alapján kell egy-egy adatlapot kitölteni, megnézhették, hogyan tartják nyilván a könyveket és egyéb dokumentumokat, valamint azt is megtanulták, miként tájékozódjanak a könyvtári polcok között.

A diákok megtapasztalták, hogy a könyvtári szolgáltatások többféle feladatot foglalnak magukba: egyesek gazdagítják a könyvtár állományát, új könyvek beszerzésével foglalkoznak, mások pedig rendszerezik, nyilvántartják és gondozzák a könyvanyagot, valamint a könyvtári munkához tartozik a könyvtár látogatóinak tájékoztatása és a tanácsadás is.

Paula Horotan könyvtáros elmondta: a könyvtárak elsődleges feladata, hogy a könyveket eljuttassa az olvasóhoz és megszerettesse az olvasást, ezért a könyvtárasoknak jó pszichikai érzékkel, alapos állományismerettel, jó beszédkészséggel kell rendelkezniük ahhoz, hogy ajánlani tudják a különböző korosztályok számára szóló legfrissebb irodalmat.


Könyvtár Hete Szatmárnémeti


Könyvtár Hete Szatmárnémeti



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: