2018-10-23 08:57:36• hírek • Bede Emőke

Betegszállító felvonóval gazdagodott a szatmári tüdőkórház

Fontos mérföldkőhöz érkezett a szatmári tüdőkórház: kedden hivatalosan is átadták a lépcsőházban kialakított vadonatúj liftet.

A felvonó a kórház lépcsőházában kapott helyet, s épp ez okozta a tervezéskor az egyik legnagyobb kihívást is. Ugyanis úgy szerették volna megoldani a kivitelezést, hogy ahhoz a kórház szerkezetén ne kelljen nagyobb módosításokat végrehajtani. Végül sikerült ezt megoldani, s kedden egy ultramodern, panorámás felvonót adtak át, mely nem kevesebb mint 1000 kilogrammnyi teher szállítására alkalmas. A lift négy emelet között teremt kapcsolatot, és kifejezetten az egyedül közlekedni nem képes betegek szállítására szolgál. Értelemszerűen felvetődik a kérdés, mi garantálja, hogy a liftet nem fogják illetéktelenek is használni. Nos, a tervezők erre is gondoltak, ugyanis az ajtók csak egy speciális kártyával nyithatók.



Az eseményen a tüdőkórház vezetője, dr. Ioan Sergiu a sajtó képviselőinek elmondta, már hosszú évek óta vártak egy hasonló korszerűsítésre, ugyanis eddig csak kerekesszékkel tudták megoldani a páciensek szállítását. Ez a módszer azonban igencsak nehézkes és kényelmetlen úgy a páciens, mint a beteghordó számára. A bürokrácia által támasztott folyamatos akadályokat azonban mostanra sikerült leküzdeni, így a betegek biztonságban és komfortosan közlekedhetnek.
 

Hogy erre a 322 ezer lejes összköltségvetésű beruházásra mekkora szükség is volt, mi sem mutatja jobban, mint az a tény, hogy napi szinten 10-15, önerőből járni nem képes beteget kellett eddig tolószékkel fel és le szállítani az emeletek között. Könnyen belátható, hogy ez mennyire idő- és energiaigényes, emellett roppant kényelmetlen is, így a felvonó érkezését a kórház személyzete és a betegek is nagy örömmel fogadták. Az épület egyébként 1926 óta szolgál egészségügyi intézményként, 1950-tól pedig kifejezetten tüdőkórházként. Ezen évszámok mellé most már biztosan bekerül a 2018 is, hiszen a felvonó megvalósítása egy igazi mérföldkő a kórház életében.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: