2010-12-17 09:56:57• hírek • Szatmár.ro

Nem nőtt a léguti betegek száma

A szezonális influenza elleni ingyenes oltáskampány kezdete óta 966.259 személy kapta meg a védelmet jelentő vakcinát.

A beoltottak mintegy fele 65 év feletti. Az Országos Járványügyi Felügyelet tájékoztatása szerint, a december 6-12. közötti időszakban nem jegyeztek influenzás megbetegedéseket.

Enyhén emelkedett a légúti megbetegedések száma, az előző héthez képest 12,1%-os emelkedést jeleztek, de csökkent a kórházi beutalást igénylők aránya. A megbetegedések száma a megszokott keretek között van, és a 83.291 betegből csak 5769-en (6,9%) szorultak kórházi ápolásra.

Az Egészségügyi Minisztérium idén 1,3 millió adag influenza elleni oltóanyagot vásárolt a Cantacuzino Intézettől. Az oltáskampány célcsoportjai: a 65 év felettiek, a krónikus, főleg légzőszervi vagy szívbetegségekben, cukorbetegségben vagy más anyagcserezavarokban szenvedők, a vesebetegek, a szociális otthonok lakói, illetve az egészségügyi vagy szociális intézményekben dolgozók, az Egészségügyi Világszervezet ajánlásának megfelelően. A szaktárca által biztosított ingyenes oltást a háziorvosi rendelőkben és kórházakban adják be.

Orvosi javaslatok

Az Egészségügyi Minisztérium javasolja a lakosságnak, hogy a hideg időben fogadják meg az orvos tanácsát, tartsák be a higiénés előírásokat és oltassák be magukat influenza ellen. További javaslatok:

  • Csak akkor tartózkodjanak a hidegben hosszabb ideig, ha ez elkerülhetetlen. Ilyenkor öltözzenek megfelelően és húzzanak kesztyűt-sapkát. Ne tegyék ki lábukat és kezüket folyamatos hidegnek, mert ez fagyást okozhat.

  • Fogyasszanak proteinben és telítetlen zsírsavakban gazdag élelmiszereket, gyümölcsöt és zöldségféléket, kerüljék az alkoholfogyasztást.

  • Figyeljenek oda a gyermekekre: ne hagyják őket a parkoló autóban várakozni és lehetőleg csak fűtött és az időjárási és útviszonyoknak megfelelően felszerelt autóban utaztassák őket.

  • Az idős, légzőszervi vagy szívbetegek kerüljék a zsúfolt helyeket, ahol fokozott a fertőzésveszély.

  • A lakásban biztosítsák a fűtést, de kerüljék az olyan berendezések használatát, amelyek meghibásodása szénmonoxid-mérgezést okozhat.


    A betegség az orvos tanácsait követve elkerülhető
    A betegség az orvos tanácsait követve elkerülhető
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: