2010-09-07 16:30:49• hírek • Szatmár.ro

Beteát felfüggesztették

Radu Giurca
Radu Giurca

Radu Giurca prefektus rendeletben mondta ki: Betea Toma hivatalból elvesztette polgármesteri funkcióját Avasújváros községben, miután nem ebbe a közigazgatási egységbe szól a lakcíme.

Történik minden néhány nappal a ráksai előrehozott választások előtt, amelyen érdekes módon Avasújváros eddigi polgármestere az egyik jelölt... a polgármesteri tisztségre. Az avasújvárosi közvélemény szerint ezt a lépést Giurcanak már hónapokkal ezelőtt meg kellett volna hoznia, viszont a kormánybiztos politikai okokból halogatta a megoldást - először azzal, hogy nem Beteát nevezte ki az újjáalakult Ráksa község ideiglenes elöljárójává.

Portálunknak sikerült telefonon elérnie Betea Tomát, aki elháborodva vette tudomásul a prefektusi rendeletet. Betea szerint a kormánybiztosnak semmilyen jogalapja nem volt a felfüggesztésre, és ezért hivatali visszaélés címén eljárást kezdeményez Giurca ellen. Sőt, az RMDSz orra alá is rengeteg borsot törő politikus egyenesen kijelentette: ha felbőszítik, akár arra is képes, hogy miután - szerinte - megnyeri a vasárnapi ráksai választásokat, lemond itteni polgármesteri tisztségéről és 2012-ig továbbra is Avasújváros élén marad.

Mint azt megtudtuk, a határozat bíróságon való megtámadásához valóban joga van Beteának, aki úgy tűnik, mindkét községben polgármester akar maradni - ilyen tragikomikus helyzet csak Romániában fordulhat elő.

Az avasújvárosi RMDSZ-frakció mihamarabb tanácsülés összehívását fogja kezdeményezni, amelynek tétje egy magyar alpolgármester megválasztása, aki továbbviszi majd a régi községközpont és a hozzá tartozó falvak ügyeit. A nagy kérdés mindenki számára az: lesz-e még újabb csavar ebben az igen komplikált ügyben? Ráksa különválásáról április végén hozott törvényt a Szenátus, azóta folyik a hercehurca a két községközpont körül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: